Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Fatty acid profile, meat quality, and carcass traits of Nellore young bulls fed different sources of forage in high-concentrate diets with crude glycerin

Texto completo
Autor(es):
Andressa Ferreira Ribeiro [1] ; Juliana Duarte Messana [2] ; Antônio José Neto [3] ; Giovani Fiorentini [4] ; Telma Teresinha Berchielli
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias. Departamento de Zootecnia - Brasil
[2] Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias. Departamento de Zootecnia - Brasil
[3] Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias. Departamento de Zootecnia - Brasil
[4] Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias. Departamento de Zootecnia - Brasil
Número total de Afiliações: 5
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: REVISTA BRASILEIRA DE ZOOTECNIA-BRAZILIAN JOURNAL OF ANIMAL SCIENCE; v. 45, n. 4, p. 165-173, 2016-04-00.
Resumo

ABSTRACT The objectives of this study were to evaluate the effect of forages with different nutritional values - specifically, corn silage (CS), sugar cane (SC), and sugar cane bagasse (SB) - in diets with crude glycerin, on carcass traits, meat quality, and fatty acid profile, using young Nellore bulls finished in the feedlot. Thirty young Nellore bulls with an initial average body weight of 416.70±24.74 kg were randomly assigned to three treatments containing different sources of forage. The carcass traits and variables related to meat quality of the Nellore young bulls were not significantly influenced by different sources of forage in diets with crude glycerin. The yellow color index was significantly greater in the fat of animals fed corn silage. Heptadecenoic fatty acid was significantly lower in the meat of animals fed sugar cane bagasse. The sources of forage in diets with crude glycerin did not influence the profile of saturated, monounsaturated, or polyunsaturated fatty acids in the longissimus muscle. Overall, our results indicate that none of the treatments changed the carcass and meat quality traits of Nellore young bulls finished in the feedlot. Thus, sugar cane and sugar cane bagasse could be used in feedlot as a viable forage alternative to corn silage. (AU)

Processo FAPESP: 11/00060-8 - Balanço de gases de efeito estufa e estratégias de mitigação em pastos de Brachiaria submetidos a diferentes manejos
Beneficiário:Telma Teresinha Berchielli
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 11/11656-9 - Diferentes fontes de volumosos com glicerina bruta em dietas com alta proporção de concentrado para bovinos de corte
Beneficiário:Andressa Ferreira Ribeiro
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 14/09033-1 - Meta-análise dos efeitos de dietas com lipídios, glicerina e da associação de ambos na fermentação ruminal e eficiência alimentar de bovinos de corte em pasto ou confinamento
Beneficiário:Juliana Duarte Messana
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado