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(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Characterization of biopolymers and soy protein isolate-high-methoxyl pectin complex

Texto completo
Autor(es):
Mírian Luisa Faria Freitas [1] ; Kivia Mislaine Albano [2] ; Vânia Regina Nicoletti Telis [3]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. Department of Food Engineering and Technology - Brasil
[2] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. Department of Food Engineering and Technology - Brasil
[3] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. Department of Food Engineering and Technology - Brasil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: POLIMEROS-CIENCIA E TECNOLOGIA; v. 27, n. 1, p. 62-67, 2017-03-00.
Resumo

Abstract This study aimed at characterizing the soy protein isolate and high-methoxyl pectin biopolymers individually, and the complexes formed by both at different proportions and pHs in order to find the most suitable pH and biopolymer ratios to food application as stabilizers. The biopolymers were evaluated through solubility, charges, turbidimetry, and optical microscopy analyses; the systems with the pair of biopolymers were analyzed through turbidimetry and optical microscopy. High-methoxyl pectin showed high solubility at all pHs investigated. The soy protein isolate showed low solubility at pH 4.5, which is close to its isoelectric point, and complete solubility at pH 11.0. The formation of complexes suggested an attractive interaction between the biopolymers, with high absorbance reading values and images of complexes from optical microscopy. These complexes were present in systems with pHs below the soy protein isolate's isoelectric point, with positive charges; the high-methoxyl pectin, however, had negative ones. (AU)

Processo FAPESP: 13/10842-9 - Sistemas complexos de baixo teor de lipídeos estabilizados pela interação eletrostática entre biopolímeros com aplicação de ultrassom ou alta pressão.
Beneficiário:Kivia Mislaine Albano
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 14/08520-6 - Preparo e caracterização de emulsões e microcápsulas de óleo de buriti (Mauritia flexuosa) utilizando isolado proteico de soja e pectina de alta metoxilação como estabilizantes
Beneficiário:Mírian Luisa Faria Freitas
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 14/02910-7 - Emulsões O/W estabilizadas pela interação eletrostática entre proteínas e polissacarídeos: aplicação como substitutos de gordura e na microencapsulação de compostos bioativos
Beneficiário:Vânia Regina Nicoletti Telis
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular