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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Symbiotic microencapsulation to enhance Lactobacillus acidophilus survival

Texto completo
Autor(es):
Guedes Silva, Karen Cristina [1] ; Cezarino, Eliza Cristina [1] ; Michelon, Mariano [2] ; Kawazoe Sato, Ana Carla [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Dept Food Engn, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Pontifical Catholic Univ Rio De Janeiro, Dept Mech Engn, BR-22451900 Rio De Janeiro, RJ - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY; v. 89, p. 503-509, MAR 2018.
Citações Web of Science: 9
Resumo

Lactobacillus acidophibm was microencapsulated in alginate-gelatin (AG) and alginate-gelatin-fructooligo-saccharides (AGF) microbeads by external gelation, with the purpose of increasing the viability of the probiotic culture when exposed to gastrointestinal tract (GIT) and during storage when added to yogurt. The micro encapsulation provided greater protection of cells when exposed to simulated GIT. Moreover the addition of fructooligosaccharide (FOS) to the matrix promoted the formation of a more interconnected network, which contributed to better protection of cells and controlled delivery. Microencapsulation process proved to not affect cell viability. Microbeads AG and AGF improved probiotic survival during the storage in yogurt compared to free L. acidophilus (FLA). This study showed that symbiotic microencapsulation provided greater viability of L. acidophilus during the storage in yogurt and in GIT, as well as providing functional characteristics of yogurt with added of AGF microbeads. (AU)

Processo FAPESP: 09/54137-1 - EMUS: aquisição de um analisador de distribuição de tamanho de partículas, um medidor de potencial zeta, um spray dryer e um sistema de cromatografia líquida de ultra alta pressão / espectrômetro de massa
Beneficiário:Miriam Dupas Hubinger
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários
Processo FAPESP: 07/58017-5 - Micro e nano emulsoes alimenticias: estudo reo-optico e de estabilidade.
Beneficiário:Rosiane Lopes da Cunha
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular