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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Developing a supercritical fluid extraction method assisted by cold pressing for extraction of pequi (Caryocar brasiliense)

Texto completo
Autor(es):
Johner, Julio C. F. [1] ; Hatami, Tahmasb [1] ; Meireles, M. Angela A. [1]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, UNICAMP, Sch Food Engn, LASEFI, DEA, FEA, Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF SUPERCRITICAL FLUIDS; v. 137, p. 34-39, JUL 2018.
Citações Web of Science: 6
Resumo

A novel technique for enhancing the performance of supercritical fluid extraction (SFE) was developed in this study. This technique integrates the cold pressed method and the SFE technique called supercritical fluid extraction assisted by pressing (SFEAP). SFEAP was compared with SFE in terms of its extraction performance of pequi, which is a native Brazilian fruit with a high lipid content. It was found that SFEAP obtained an extract mass eight times higher than that of SFE during the first minute of extraction, which corresponded to an increase of yield of 18.2 g/100 g of raw material. (AU)

Processo FAPESP: 15/13299-0 - Das sementes aos produtos finais: rotas possíveis de manufatura de Urucum aplicando intensificação e integração de processos
Beneficiário:Maria Angela de Almeida Meireles Petenate
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular