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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Solubility of caffeic acid in CO2 + ethanol: Experimental and predicted data using Cubic Plus Association Equation of State

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Autor(es):
Bitencourt, Raphaela G. [1] ; Palma, Andre M. [2] ; Coutinho, Joao A. P. [2] ; Cabral, Fernando A. [1] ; Meirelles, Antonio J. A. [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Lab Extract Appl Thermodynam & Equilibrium, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Aveiro, Chem Dept, CICECO, Campus Santiago, P-3810193 Aveiro - Portugal
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF SUPERCRITICAL FLUIDS; v. 138, p. 238-246, AUG 2018.
Citações Web of Science: 4
Resumo

This work evaluated the solubility of caffeic acid (CA) in mixtures of supercritical carbon dioxide (scCO(2)) and ethanol at different temperatures (313, 323 and 333 K), pressures (20, 30 and 40 MPa) and concentrations of ethanol (2.2, 5.4 and 10.2 mol%). The Soave-Redlich-Kwong and Cubic Plus Association (CPA) equations of state were used to correlate the binary mixture data and to predict the ternary system data. CA solubility in ethanol is approximately 106 times higher than its solubility in pure scCO(2). By using 10.2 mol% ethanol in scCO(2), CA solubility increased 30,000 times at 313 K and 20 MPa. Both models provided reasonable descriptions of the experimental data for the binary systems. However, CPA-EoS can better describe the strong interactions between acid molecules and ethanol, and can predict that the addition of small amounts of ethanol to scCO(2) provides a large increase in CA solubility. (AU)

Processo FAPESP: 14/21252-0 - Equilíbrio e processos de produção de biocombustíveis e bioprodutos
Beneficiário:Antonio José de Almeida Meirelles
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 10/16665-3 - Extração de óleo de grãos de café verdes por fluido supercrítico, fluido pressurizado e comparação de sua composição com o óleo de café obtido por prensagem dos grãos pelos pequenos produtores do estado de São Paulo - análise da concentração de diterpenos
Beneficiário:Alessandra Lopes de Oliveira
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular