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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Analysis of chlorogenic acids isomers and caffeic acid in 89 herbal infusions (tea)

Texto completo
Autor(es):
Meinhart, Adriana Dillenburg [1] ; Caldeirao, Lucas [1] ; Damin, Fernanda Mateus [1] ; Teixeira Filho, Jose [2] ; Godoy, Helena Teixeira [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Campinas UNICAMP, Fac Food Engn, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Campinas UNICAMP, Fac Agr Engn, BR-13083875 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Food Composition and Analysis; v. 73, p. 76-82, OCT 2018.
Citações Web of Science: 1
Resumo

Several plants used to prepare aqueous beverages (teas) are known for their health benefits due to the presence of bioactive compounds, such as isomers of 3-caffeoylquinic (3-CQ), 4-caffeoylquinic (4-CQ), 5-caffeoylquinic (5-CQ), 3,4-dicaffeoylquinic (3,4-DQ), 3,5-dicaffeoylquinic (3,5-DQ), 4,5-dicaffeoylquinic (4,5-DQ) and caffeic acid. This study analyses the presence of these compounds in infusions from 89 plants. We acquired these plants from public markets and analyzed them using ultra-performance liquid chromatography. We found the listed chlorogenic acids in 93% of infusions. The infusions containing highest concentrations were yerba mate (Ilex paraguariensis), with 52.6 mg in 100 mL of infusion, followed by assa-peixe (Boehmeria caudata), white tea (Camellia sinensis), winter's bark (Drimys winteri), green tea (Camellia sinensis), and elderflower (Sambucus nigra), with 6.0 mg in 100 mL of infusion. Several plant infusions had not been previously studied. Compared to other foods and beverages, these infusions are considered potential sources of chlorogenic acids. (AU)

Processo FAPESP: 11/10671-4 - Otimização multivariada de formulações de óleos enriquecidos em ácidos graxos essenciais, caracterização e aplicação em alimentos
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Processo FAPESP: 12/12565-0 - Quantificação dos compostos fenólicos transferidos da erva-mate para os extratos aquosos ingeridos durante o consumo de chimarrão e tererê
Beneficiário:Helena Teixeira Godoy
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 17/05048-2 - Plantas tradicionalmente empregadas como infusão: técnicas de preparo de amostra e determinação de contaminantes
Beneficiário:Lucas Caldeirão Rodrigues Miranda
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 10/50876-1 - Otimização multivariada de formulações de óleos enriquecidos em ácidos graxos essenciais, caracterização e aplicação em alimentos
Beneficiário:Adriana Dillenburg Meinhart
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado