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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Alcoholic extraction of sesame seed cake oil: Influence of the process conditions on the physicochemical characteristics of the oil and defatted meal proteins

Texto completo
Autor(es):
Capellini, Maria C. [1] ; Chiavoloni, Larissa [1] ; Giacomini, Vanessa [1] ; Rodrigues, Christianne E. C. [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Dept Food Engn ZEA FZEA, Separat Engn Lab LES, POB 23, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Food Engineering; v. 240, p. 145-152, JAN 2019.
Citações Web of Science: 1
Resumo

Recent studies have shown the technical feasibility of replacing the solvent industrially used in vegetable oils extraction, hexane, by short-chain alcohols, considered less toxic and operationally safer. The characteristics of the oils obtained through alcoholic extraction have been well explored, but there are still questions about the influence of this replacement on the functionalities of the protein fraction contained in the defatted meal. Ethanol and isopropanol were thus used to sesame seed cake oil extraction and it was noted that the solvent hydration (0-12%) and temperature (50-90 degrees C) influenced the extraction yield, obtaining sesamin- (4.5 g/kg) and tocols-rich oils (183 mg/kg). Conversely, regardless of the solvent type, temperatures up to 80 degrees C did not affect the nitrogen solubility index and the thermal stability of the protein fraction, allowing the application of these materials in human feed. (AU)

Processo FAPESP: 14/21252-0 - Equilíbrio e processos de produção de biocombustíveis e bioprodutos
Beneficiário:Antonio José de Almeida Meirelles
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 13/13339-6 - Viabilidade técnica do emprego de solventes alcoólicos na extração de óleos vegetais: caracterização físico-química do óleo, funcionalidades da fração proteica e recuperação do solvente
Beneficiário:Maria Carolina Capellini
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 14/09446-4 - Desenvolvimento de processo de extração de óleos vegetais utilizando solventes alcoólicos: avaliação da composição do óleo e de alterações na fração protéica
Beneficiário:Christianne Elisabete da Costa Rodrigues
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 17/20840-4 - Valorização de coprodutos agroindustriais através da obtenção de óleos vegetais e compostos minoritários via extração com solventes
Beneficiário:Christianne Elisabete da Costa Rodrigues
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular