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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

High-Intensity Interval Training Augments Muscle Carnosine in the Absence of Dietary Beta-alanine Intake

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Autor(es):
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Painelli, Vitor De Salles [1] ; Nemezio, Kleiner Marcio [1] ; Pinto, Ana Jessica [1] ; Franchi, Mariana [1] ; Andrade, Isabel [1] ; Riani, Luiz Augusto [1] ; Saunders, Bryan [1] ; Sale, Craig [2] ; Harris, Roger Charles [3] ; Gualano, Bruno [1] ; Artioli, Guilherme Giannini [1]
Número total de Autores: 11
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Fac Med FMUSP, Appl Physiol & Nutr Res Grp, Sch Phys Educ & Sport, Rheumatol Div, Sao Paulo, SP - Brazil
[2] Nottingham Trent Univ, Sport Hlth & Performance Enhancement Res Ctr, Musculoskeletal Physiol Res Grp, Nottingham - England
[3] Junipa Ltd, Newmarket, Suffolk - England
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: MEDICINE AND SCIENCE IN SPORTS AND EXERCISE; v. 50, n. 11, p. 2242-2252, NOV 2018.
Citações Web of Science: 5
Resumo

Purpose Cross-sectional studies suggest that training can increase muscle carnosine (MCarn), although longitudinal studies have failed to confirm this. A lack of control for dietary -alanine intake or muscle fiber type shifting may have hampered their conclusions. The purpose of the present study was to investigate the effects of high-intensity interval training (HIIT) on MCarn. Methods Twenty vegetarian men were randomly assigned to a control (CON) (n = 10) or HIIT (n = 10) group. High-intensity interval training was performed on a cycle ergometer for 12 wk, with progressive volume (6-12 series) and intensity (140%-170% lactate threshold {[}LT]). Muscle carnosine was quantified in whole-muscle and individual fibers; expression of selected genes (CARNS, CNDP2, ABAT, TauT, and PAT1) and muscle buffering capacity in vitro (m(in vitro)) were also determined. Exercise tests were performed to evaluate total work done, VO2max, ventilatory thresholds (VT) and LT. Results Total work done, VT, LT, VO2max, and m(in vitro) were improved in the HIIT group (all P < 0.05), but not in CON (P > 0.05). MCarn (in mmolkg(-1) dry muscle) increased in the HIIT (15.8 5.7 to 20.6 +/- 5.3; P = 0.012) but not the CON group (14.3 +/- 5.3 to 15.0 +/- 4.9; P = 0.99). In type I fibers, MCarn increased in the HIIT (from 14.4 +/- 5.9 to 16.8 +/- 7.6; P = 0.047) but not the CON group (from 14.0 +/- 5.5 to 14.9 +/- 5.4; P = 0.99). In type IIa fibers, MCarn increased in the HIIT group (from 18.8 +/- 6.1 to 20.5 +/- 6.4; P = 0.067) but not the CON group (from 19.7 +/- 4.5 to 18.8 +/- 4.4; P = 0.37). No changes in gene expression were shown. Conclusions In the absence of any dietary intake of -alanine, HIIT increased MCarn content. The contribution of increased MCarn to the total increase in m(in vitro) appears to be small. (AU)

Processo FAPESP: 14/11948-8 - Vida sem carnosina: desenvolvimento e caracterização de um modelo de rato nocaute para estudo do papel fisiológico da carnosina e suas implicações para o exercício físico e metabolismo muscular
Beneficiário:Guilherme Giannini Artioli
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 13/04806-0 - Efeitos de 12 semanas de treinamento intermitente de alta intensidade sobre as concentrações intramusculares de carnosina
Beneficiário:Vitor de Salles Painelli
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 13/14746-4 - Metabolismo da carnosina no músculo esquelético: um estudo de múltiplas abordagens
Beneficiário:Bruno Gualano
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 16/50438-0 - Suplementação nutricional e exercício para otimizar o desempenho: foco nas respostas individuais e um passo para a nutrição esportiva personalizada
Beneficiário:Bryan Saunders
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores