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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Sliding window haplotype approaches overcome single SNP analysis limitations in identifying genes for meat tenderness in Nelore cattle

Texto completo
Autor(es):
Braz, Camila U. [1] ; Taylor, Jeremy F. [2] ; Bresolin, Tiago [1] ; Espigolan, Rafael [1] ; Feitosa, Fabieli L. B. [1] ; Carvalheiro, Roberto [1] ; Baldi, Fernando [1] ; de Albuquerque, Lucia G. [1] ; de Oliveira, Henrique N. [1]
Número total de Autores: 9
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Sao Paulo State Univ Unesp, Anim Sci Dept, BR-14488490 Jaboticabal, SP - Brazil
[2] Univ Missouri, Div Anim Sci, Columbia, MO 65211 - USA
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: BMC GENETICS; v. 20, JAN 14 2019.
Citações Web of Science: 1
Resumo

BackgroundTraditional single nucleotide polymorphism (SNP) genome-wide association analysis (GWAA) can be inefficient because single SNPs provide limited genetic information about genomic regions. On the other hand, using haplotypes in the statistical analysis may increase the extent of linkage disequilibrium (LD) between haplotypes and causal variants and may also potentially capture epistastic interactions between variants within a haplotyped locus, providing an increase in the power and robustness of the association studies. We performed GWAA (413,355 SNP markers) using haplotypes based on variable-sized sliding windows and compared the results to a single-SNP GWAA using Warner-Bratzler shear force measured in the longissimus thorasis muscle of 3161 Nelore bulls to ascertain the optimal window size for identifying the genomic regions that influence meat tenderness.ResultsThe GWAA using single SNPs identified eight variants influencing meat tenderness on BTA 3, 4, 9, 10 and 11. However, thirty-three putative meat tenderness QTL were detected on BTA 1, 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11, 15, 17, 18, 24, 25, 26 and 29 using variable-sized sliding haplotype windows. Analyses using sliding window haplotypes of 3, 5, 7, 9 and 11 SNPs identified 57, 61, 42, 39, and 21% of all thirty-three putative QTL regions, respectively; however, the analyses using the 3 and 5 SNP haplotypes, cumulatively detected 88% of the putative QTL. The genes associated with variation in meat tenderness participate in myogenesis, neurogenesis, lipid and fatty acid metabolism and skeletal muscle structure or composition processes.ConclusionsGWAA using haplotypes based on variable-sized sliding windows allowed the detection of more QTL than traditional single-SNP GWAA. Analyses using smaller haplotypes (3 and 5 SNPs) detected a higher proportion of the putative QTL. (AU)

Processo FAPESP: 13/00035-9 - Detecção de QTLs e busca por mutações causais em genes candidatos para maciez da carne em bovinos da raça Nelore
Beneficiário:Camila Urbano Braz
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 14/23013-3 - Detecção de QTLs e busca por mutações causais em genes candidatos para maciez da carne em bovinos da raça Nelore
Beneficiário:Camila Urbano Braz
Linha de fomento: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado
Processo FAPESP: 09/16118-5 - Ferramentas genômicas no melhoramento genético de características de importância econômica direta em bovinos da raça Nelore
Beneficiário:Lucia Galvão de Albuquerque
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático