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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Genomic regions and genes associated with carcass quality in Nelore cattle

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Autor(es):
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Carvalho, M. E. [1] ; Baldi, F. S. [2] ; Alexandre, P. A. [1] ; Santana, M. H. A. [1] ; Ventura, R. V. [3] ; Bueno, R. S. [4] ; Bonin, M. N. [5] ; Rezende, F. M. [6] ; Coutinho, L. L. [7] ; Eler, J. P. [1] ; Ferraz, J. B. S. [1]
Número total de Autores: 11
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Dept Med Vet, Fac Zootecnia & Engn Alimentos, Pirassununga, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Paulista, Fac Ciencias Agr & Vet, Jaboticabal, SP - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, Dept Nutr & Prod Anim, Fac Med Vet & Zootecnia, Pirassununga, SP - Brazil
[4] Univ Sao Paulo, Dept Ciencias Basicas, Fac Zootecnia & Engn Alimentos, Pirassununga, SP - Brazil
[5] Univ Fed Mato Grosso do Sul, Fac Med Vet & Zootecnia, Campo Grande, MS - Brazil
[6] Univ Fed Uberlandia, Fac Med Vet, Uberlandia, MG - Brazil
[7] Univ Sao Paulo, Dept Ciencia Anim, Escola Super Agr Luiz de Queiroz, Piracicaba, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 7
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Genetics and Molecular Research; v. 18, n. 1 FEB 26 2019.
Citações Web of Science: 1
Resumo

Many studies have explored variability to select cattle with high genetic potential for economic interest traits. Genetic variability is a powerful tool to improve production indexes in cattle, as it also is associated with variations in meat and carcass quality traits. We made a Genome-Wide Association Study of beef cattle of Bos indicus origin, in particular Nelore animals, to identify regions and genes associated with carcass quality, by examining phenotypic and genotypic data from 909 animals. Several genes in associated regions were observed to have above 1% of the portion of explained genetic variance explained: for hot carcass weight, genes LRGUK, TRIM24, SVOPL, TEX37, CA10, OXSR1; for ribeye area, genes TWIST2, SFXN1, CMYA5, CPQ and MRS2; for backfat thickness, genes OR2S2, 5S\_rRNA, LOC100299372, LOC523083, LOC532403, LOC613441, SNORA69 and ITGA9; and for marbling, genes EMCN, LNX1, EIF5, SNORA28 and DSC3. The various genomic regions associated with small effects show the complexity of these phenotypes and that they do not depend only on the effects of a few genes to determine their variations. (AU)

Processo FAPESP: 14/07566-2 - Genômica aplicada à produção de ruminantes
Beneficiário:José Bento Sterman Ferraz
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 13/13021-6 - Análise genômica de bovinos da raça Nelore (Bos indicus) para características quantitativas e qualitativas de carcaça e carne
Beneficiário:Minos Esperândio Carvalho
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado