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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Elemental chemical composition of products derived from kefir fermented milk

Texto completo
Autor(es):
de Oliveira, Aline Pereira [1] ; dos Santos, Giselaine Alves [2] ; Nomura, Cassiana Seimi [2] ; Naozuka, Juliana [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Fed Sao Paulo, Dept Quim, Diadema, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Inst Quim, Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Food Composition and Analysis; v. 78, p. 86-90, MAY 2019.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Kefir grains have been applied for milk fermentation, obtaining products derived from kefir fermented milk (kefir, Greek yogurt and whey). During fermentation, proteins become easily digestible and lactose is hydrolyzed, becoming a good option for lactose-intolerant individuals. However, fermentation process can change the essential elements distribution in kefir milk products. Therefore, the aims of the study were to evaluate the total concentration of Ca, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, P, S and Zn in kefir, whey and Greek yogurt produced with kefir grains inoculated into cow's milk. Phosphorous was the highest concentration in kefir milk fermented products ranging from 1220 +/- 88 mu g mL(-1) (whey) to 2090 +/- 27 mu g g(-1) (Greek yogurt), whereas Fe was the lowest concentration ranging from 6.7 +/- 0.2 mu g g(-1) (kefir) to 8.9 +/- 0.2 mu g g(-1) (Greek yogurt). Considering the dietary reference intake values, mainly Greek yogurt has proved to be a good source of Ca (21.2%), P (59.7%), and Fe (22.3%). (AU)

Processo FAPESP: 18/06332-9 - Enriquecimento elementar: essencialidade e toxicidade
Beneficiário:Juliana Naozuka
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 17/05009-7 - Avaliação do antagonismo entre selênio e elementos tóxicos em cogumelos: enriquecimento e remediação
Beneficiário:Aline Pereira de Oliveira
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 17/10346-2 - Desenvolvimento de método de análises quantitativas diretas de materiais silicosos: espectrometria de emissão óptica com plasma induzido por laser e fluorescência de raio-x por reflexão total
Beneficiário:Cassiana Seimi Nomura
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 15/15510-0 - Estudos de enriquecimento, especiação química e bioacessibilidade de elementos essenciais em cultivo de brotos de feijão azuki (Vigna angularis)
Beneficiário:Juliana Naozuka
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular