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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Solubility of passion fruit (Passiflora edulis Sims) seed oil in supercritical CO2

Texto completo
Autor(es):
dos Santos, Luana Cristina [1] ; Bitencourt, Raphaela Gabri [1] ; dos Santos, Philipe [1] ; Vieira e Rosa, Paulo de Tarso [2] ; Martinez, Julian [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Campinas UNICAMP, Dept Food Engn, Sch Food Engn, Rua Monteiro Lobato 80, BR-13083852 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Campinas UNICAMP, Inst Chem, Rua Josue de Castro 126, BR-13084971 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Fluid Phase Equilibria; v. 493, p. 174-180, AUG 1 2019.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Supercritical fluid extraction (SFE) of crude oil from vegetable by-products have gained attention since they enhance the recovery of bioactive compounds with potential application in food and cosmetics with the utilization of a green solvent, CO2. Crude passion fruit seed oil (CPFO) obtained from by-products is a rich source of bioactive compounds. However, phase equilibrium data of this vegetable oil are scarce in the literature. This work obtained phase equilibrium data of CPFO in supercritical CO2 (sc-CO2) using two methods: dynamic and static synthetic. Experimental pressures were 20, 22.5 and 25 MPa and temperatures were 313, 323 and 333 K. Moreover, a literature review has been made to compare CPFO solubility with the reported solubilities of some pure bioactive compounds of interest. The pressure of 25 MPa provided the highest oil solubility for all evaluated temperatures (313-333 K), and the crossover phenomenon was observed at temperatures above 323 K. The findings of this work also indicate that fatty acid composition is mostly related to oil solubility than to minor compounds present in CPFO. (C) 2019 Elsevier B.V. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 17/11245-5 - Fracionamento de extratos de subprodutos industriais de maracujá-azedo (Passiflora edulis) por redução de pressão utilizando CO2 supercrítico
Beneficiário:Luana Cristina dos Santos
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 16/15023-4 - Pesquisa e desenvolvimento para a obtenção de miniemulsões usando extratos bioativos do bagaço de maracujá (Passiflora edulis) para aplicação na indústria de cosméticos e farmacêutica
Beneficiário:Philipe dos Santos
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Pesquisa Inovativa em Pequenas Empresas - PIPE
Processo FAPESP: 17/23670-2 - Biorrefinaria para aproveitamento de subprodutos do processamento de maracujá com tecnologias de alta pressão
Beneficiário:Julian Martínez
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular