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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Obtaining a novel mucilage from mutamba seeds exploring different high - intensity ultrasound process conditions

Texto completo
Autor(es):
Pereira, Gustavo Araujo [1] ; Silva, Eric Keven [2] ; Peixoto Araujo, Nayara Macedo [1] ; Arruda, Henrique Silvano [1] ; Meireles, M. Angela A. [2] ; Pastore, Glaucia Maria [1]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Campinas UNICAMP, Sch Food Engn, Dept Food Sci, Bioflavors & Bioact Cpds Lab, Monteiro Lobato St 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Campinas UNICAMP, Sch Food Engn, Dept Food Engn, LASEFI, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: ULTRASONICS SONOCHEMISTRY; v. 55, p. 332-340, JUL 2019.
Citações Web of Science: 6
Resumo

We evaluated the effect of ultrasonic power (200-600 W) and process time (1-7 min) on the recovery of a novel polysaccharide from mutamba (Guazuma ulmifolia Lam.) seeds applying high-intensity ultrasound. Ultrasound process conditions intensification gradually was removing the mucilage layer around the hydrated seeds. Then, the scanning electron micrographs showed that the mucilage was removed completely at the highest applied energy density (10,080 J/mL). Although the colour of mutamba seed mucilage (MSM) have been changed due to increase of energy density, it not affects its practical use because the MSM can be purified to remove impurities. The results obtained in this study demonstrated that the ultrasound process conditions intensification did not affect the primary structure of MSM according to zeta-potential, FTIR spectrum, and monosaccharide residues data. In conclusion, ultrasound process conditions intensification allows the full recovery of the MSM at a short process time (7 min) without altering its quality and the primary structure. (AU)

Processo FAPESP: 15/22226-6 - Esterilização de alimentos líquidos utilizando tecnologia supercrítica
Beneficiário:Eric Keven Silva
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 15/50333-1 - Cobra: nova plataforma de descoberta de compostos para identificação rápida e de baixo custo de bioativo com efeitos benéficos originários de plantas brasileiras
Beneficiário:Glaucia Maria Pastore
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático