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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Influence of emulsification methods and spray drying parameters on the microencapsulation of turmeric oleoresin

Texto completo
Autor(es):
Ferreira, S. [1] ; Piovanni, G. M. O. [1] ; Malacrida, C. R. [2] ; Nicoletti, V. R. [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Sao Paulo State Univ, UNESP, Inst Biosci Humanities & Exact Sci, Cristovao Colombo St 2265, BR-15054000 Sao Jose Do Rio Preto, SP - Brazil
[2] Sao Paulo State Univ, UNESP, Sch Sci Humanities & Languages, Dom Antonio Ave 2100, BR-19806900 Assis, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: EMIRATES JOURNAL OF FOOD AND AGRICULTURE; v. 31, n. 7, p. 491-500, JUL 2019.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Turmeric (Curcuma longs L.) oleoresin possess valuable phenolic compounds that are susceptible to degradation, and microencapsulation is a powerful technique to increase its stability. Emulsification is a preponderant step in microencapsulation of hydrophobic compounds and physical-chemical properties of the parent emulsion affects effectiveness of spray-drying process and functional properties of the produced microcapsules. The present work aimed to evaluate the influence of emulsion formulation, emulsification methods, and spraydrying operational conditions on the encapsulation efficiency of turmeric oleoresin using maltodextrin/gelatin blends as wall material. The effects of different concentrations of maltodextrin (12 - 31.7 wt %) and gelatin (0.6 - 6 wt %), combined with three methods of emulsification - high shear homogenization with and without emulsifier addition, and sonication - were evaluated regarding emulsion droplet mean diameter and stability. Based on the results, an emulsion formulated with 26 g of maltodextrin and 0.6 g of gelatin per 100 g of emulsion was selected to study the influence of spray drying conditions - drying-air temperature (124 - 190 degrees C), atomization airflow (275 - 536 L h(-1)), and emulsion feeding flow (1.4 - 8.6 mL min(-1)) - on encapsulation efficiency, water content, and solubility of turmeric oleoresin microcapsules. Sonication resulted in higher emulsion stability and, although drying-air temperature did not affect significantly the microcapsule properties, the best set of spray drying conditions was drying-air at 160 degrees C, atomization airflow of 420 L h(-1), and emulsion feeding flow of 6 mL min(-1). Combinations of higher atomization airflow and lower emulsion feeding flow resulted in lower values of curcumin encapsulation efficiency. (AU)

Processo FAPESP: 15/23290-0 - Desenvolvimento de processos contínuos para produção de microcápsulas de oleoresina de gengibre (Zingiber officinale Roscoe) por coacervação complexa: atomização e emulsificação por membrana
Beneficiário:Sungil Ferreira
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 09/16847-7 - Estabilidade da oleoresina de cúrcuma (curcuma longa l.) microencapsulada em matrizes de gelatina, maltodextrina e amido modificado
Beneficiário:Cassia Roberta Malacrida Mayer
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 18/16976-0 - Desenvolvimento de processos contínuos para produção de microcápsulas de oleoresina de gengibre (Zingiber officinale Roscoe) por coacervação complexa: atomização e emulsificação por membrana
Beneficiário:Sungil Ferreira
Linha de fomento: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 10/09614-3 - Efeito das propriedades físico-químicas das matrizes encapsulantes e da aplicação de ultrassom na estabilidade da oleoresina de cúrcuma (Curcuma longa L.) microencapsulada
Beneficiário:Vânia Regina Nicoletti Telis
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 10/20731-1 - Otimização da etapa de emulsificação na microencapsulação de oleoresina de cúrcuma em matrizes de gelatina/maltodextrina e gelatina/amido modificado
Beneficiário:Sungil Ferreira
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica