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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Analysis of metabolite profiles of Saccharomyces cerevisiae strains suitable for butanol production

Texto completo
Autor(es):
Azambuja, Sueellen P. H. [1] ; Teixeira, Gleidson S. [1] ; Andrietta, Maria G. S. [2] ; Torres-Mayanga, Paulo C. [3] ; Forster-Carneiro, Tania [3] ; Rosa, Carlos A. [4] ; Goldbeck, Rosana [1]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Dept Food Engn, Lab Bioproc & Metab Engn, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, Chem Biol & Agr Pluridisciplinary Res Ctr CPQBA, BR-13148218 Campinas, SP - Brazil
[3] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Dept Food Engn, Lab Bioengn & Water & Waste Treatment, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[4] Univ Fed Minas Gerais, Dept Microbiol, BR-31270901 Belo Horizonte, MG - Brazil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FEMS Microbiology Letters; v. 366, n. 13 JUL 2019.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Butanol has advantages over ethanol as a biofuel. Although butanol is naturally produced by some Clostridium species, clostridial fermentation has inherent characteristics that prevent its industrial application. Butanol-producing Saccharomyces cerevisiae strains may be a solution to this problem. The aim of this study was to evaluate the ability of wild-type and industrial Brazilian strains of S. cerevisiae to produce n-butanol using glycine as co-substrate and evaluate the relationship between the production of this alcohol and other metabolites in fermented broth. Of the 48 strains analyzed, 25 were able to produce n-butanol in a glycine-containing medium. Strains exhibited different profiles of n-butanol, isobutanol, ethanol, glycerol and acetic acid production. Some wild-type strains showed substantial n-butanol production capability, for instance UFMG-CM-Y267, which produced about 12.7mg/L of butanol. Although this concentration is low, it demonstrates that wild-type S. cerevisiae can synthesize butanol, suggesting that selection and genetic modification of this microorganism could yield promising results. The findings presented here may prove useful for future studies aimed at optimizing S. cerevisiae strains for butanol production. (AU)

Processo FAPESP: 18/05999-0 - Waste2energy: integração das tecnologias supercrítica e digestão anaeróbia para gestão de águas e resíduos alimentares
Beneficiário:Tânia Forster Carneiro
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 15/50612-8 - An integrated approach to explore a novel paradigm for biofuel production from lignocellulosic feedstocks
Beneficiário:Telma Teixeira Franco
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 15/20630-4 - Desenvolvimento integrado de biorrefinaria e planta de bioetanol de cana-de-açúcar com emissão zero de CO2: rotas para converter recursos renováveis em bioprodutos e bioeletricidade
Beneficiário:Rubens Maciel Filho
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 16/04602-3 - Desenvolvimento de linhagens de Saccharomyces cerevisiae através da expressão heteróloga de celulases e engenharia evolutiva visando a sacarificação e fermentação simultânea da biomassa lignocelulósica
Beneficiário:Rosana Goldbeck Coelho
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOEN - Regular
Processo FAPESP: 16/02506-7 - Desenvolvimento de métodos high-throughput para o estudo de quantitative traits loci relacionados à robustez de leveduras industriais (Saccharomyces cerevisiae)
Beneficiário:Gleidson Silva Teixeira
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOEN - Regular