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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Polyphenol analysis using high-resolution mass spectrometry allows differentiation of drought tolerant peanut genotypes

Texto completo
Autor(es):
Juliano, Fernanda F. [1] ; Alvarenga, Jose Fernando R. [2] ; Lamuela-Raventos, Rosa Maria [3] ; Massarioli, Adna P. [1] ; Lima, Liziane M. [4] ; Santos, Roseane C. [4] ; Alencar, Severino M. [1]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Luiz de Queiroz Coll Agr, Dept Agrifood Ind Food & Nutr, Av Padua Dias 11, BR-13418900 Piracicaba, SP - Brazil
[2] Sao Paulo State Univ UNESP, Sch Pharmaceut Sci, Dept Food & Nutr, Araraquara - Brazil
[3] Univ Barcelona, Sch Pharm & Food Sci, Dept Nutr Food Sci & Gastron, XARTA, INSA UB, Carrer De Prat De Riba, Santa Coloma De - Spain
[4] Brazilian Agr Res Corp, Embrapa Cotton, Campina Grande - Brazil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of the Science of Food and Agriculture; v. 100, n. 2 NOV 2019.
Citações Web of Science: 4
Resumo

BACKGROUND Peanut (Arachis hypogaea L.) is an important economic food crop highly appreciated worldwide. Although peanut cultivation has been expanding to dry regions, with water stress during growth stages, current genotypes are not adapted to drought. This study aimed to identify and quantify the full range of polyphenols in five peanut genotypes with different degrees of drought tolerance developed by Embrapa (Brazil) using ultra-high-definition accurate-mass liquid chromatography-electrospray ionization-LTQ-Orbitrap-mass spectrometry. RESULTS Fifty-eight polyphenols of the classes hydroxybenzoic acids, hydroxycinnamic acids, flavanols, flavonols and flavanones were identified and quantified using high mass accuracy data and confirmed by tandem mass spectrometric experiments. High-definition mass spectrometric analyses revealed nine phenolic compounds that have never been reported in peanuts before. Polyphenol assessment using multivariate analysis allowed identification of the level of similarities among the five peanut genotypes studied. CONCLUSION Higher drought-tolerant genotypes exhibited higher content of flavonoids, which suggests a relationship between these compounds and drought tolerance traits. (c) 2019 Society of Chemical Industry (AU)

Processo FAPESP: 16/06514-4 - Composição química e potencial de desativação de espécies reativas de oxigênio de novas cultivares de amendoim adaptadas a ambientes semiáridos: uma contribuição em conjunto com a Embrapa ao desenvolvimento econômico/social do Nordeste brasileiro
Beneficiário:Severino Matias de Alencar
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 16/16193-0 - Caracterização dos polifenóis de novas cultivares de amendoins adaptadas ao estresse hídrico por espectrometria de massa de alta resolução (LC-ESI-LTQ-Orbitrap-MS)
Beneficiário:Fernanda Francetto Juliano
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Mestrado
Processo FAPESP: 15/02986-6 - Potencial antioxidante e composição química de cultivares de amendoim adaptadas a ambientes semiáridos
Beneficiário:Fernanda Francetto Juliano
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado