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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Protective effects of beet (Beta vulgaris) leaves extract against oxidative stress in endothelial cells in vitro

Texto completo
Autor(es):
Salvino da Silva, Luiz Guilherme [1] ; Morelli, Ana Paula [1] ; Betim Pavan, Isadora Carolina [1] ; Tavares, Mariana Rosolen [1] ; Pestana, Nathalie Fortes [1] ; Rostagno, Mauricio Ariel [1] ; Simabuco, Fernando Moreira [1] ; Neves Bezerra, Rosangela Maria [1]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, UNICAMP, Sch Appl Sci, Multidisciplinary Lab Food & Hlth, LabMAS, FCA, R Pedro Zaccaria 1300, BR-13484350 Limeira, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Phytotherapy Research; v. 34, n. 6 JAN 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Beetroot is an herb used worldwide as a food product, raw material for food industry, ethanol production and source of food coloring. Beet leaves are an unconventional food with antioxidant properties, which might neutralize reactive oxygen species (ROS) induced by oxidized Low-Density Lipoprotein (LDL) present in dyslipidemias. This study aimed to elucidate the effects of beet leaves on the suppression of LDL oxidative processes. Beet leaves extract was produced, characterized, and tested for its antioxidant capacity using endothelial cells in vitro. A model of human umbilical vein endothelial cells was used in various tests, including viability assay, molecular analysis of antioxidant genes, ROS labeling, and macrophage adhesion assay. The extract improved the antioxidative protection of endothelial cells against different agents including oxidized LDL-cholesterol and H2O2. It acted on ROS directly due to its high content of natural antioxidants, but also due to the activation and improvement of cellular defenses such as Superoxide dismutase 1, Superoxide dismutase 2, and catalase. The inhibition of LDL-mediated oxidative effects on endothelial cells may turn this unconventional food a functional food with great potential for phytotherapy of atherosclerosis as an adjuvant for medicinal treatments. (AU)

Processo FAPESP: 16/06457-0 - Folhas e talos de beterraba (Beta vulgaris L.): caracterização e efeitos da capacidade antioxidante em indivíduos obesos e dislipidêmicos
Beneficiário:Rosângela Maria Neves Bezerra
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 12/13558-7 - Caracterização molecular das proteínas S6Ks na obesidade e em suas doenças associadas
Beneficiário:Fernando Moreira Simabuco
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 13/04304-4 - Desenvolvimento de sistemas integrados para a análise de compostos bioativos em produtos naturais utilizando tecnologia supercrítica
Beneficiário:Maurício Ariel Rostagno
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 18/14818-9 - Estudo de alvos moleculares importantes para o controle do metabolismo em câncer: a via da mTOR/S6K com papel central
Beneficiário:Fernando Moreira Simabuco
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores - Fase 2