Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Natural prebiotic carbohydrates, carotenoids and flavonoids as ingredients in food systems

Texto completo
Autor(es):
Neri-Numa, Iramaia Angelica [1] ; Arruda, Henrique Silvano [1, 2] ; Geraldi, Marina Vilar [2] ; Marostica Junior, Mario Roberto [2] ; Pastore, Glaucia Maria [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Dept Food Sci, Bioflavors & Bioact Cpds Lab, R Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Dept Food & Nutr, Nutr & Metab Lab, R Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: CURRENT OPINION IN FOOD SCIENCE; v. 33, p. 98-107, JUN 2020.
Citações Web of Science: 7
Resumo

Recently, there has been an increasing interest in health promoting products which are also natural and safe for consumption because the consumer market has been searching for a healthy lifestyle. This global market trend has driven the food industry to invest in the development of innovative products containing bioactive components. In this review, we focus on presenting the results of the last few years and pioneer publications linking the employment of prebiotic carbohydrates, carotenoids and flavonoids/anthocyanin and enhanced food properties. Several studies in food systems have proposed that these bioactive compounds are promising food ingredients that not only modify and improve the physicochemical and sensorial characteristics of food products, but also improve human health and wellbeing. (AU)

Processo FAPESP: 19/12244-8 - Efeito da suplementação de casca de jabuticaba (Plinia jaboticaba) no perfil metabólico de indivíduos obesos pré-diabéticos: ensaio clínico randomizado, duplo cego, placebo controlado
Beneficiário:Marina Vilar Geraldi
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 15/50333-1 - Cobra: nova plataforma de descoberta de compostos para identificação rápida e de baixo custo de bioativo com efeitos benéficos originários de plantas brasileiras
Beneficiário:Glaucia Maria Pastore
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático