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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Identification of novel mRNA isoforms associated with meat tenderness using RNA sequencing data in beef cattle

Texto completo
Autor(es):
Magalhaes Muniz, Maria Malane [1, 2] ; Simielli Fonseca, Larissa Fernanda [1] ; dos Santos Silva, Danielly Beraldo [1] ; de Oliveira, Hinayah Rojas [2] ; Baldi, Fernando [3, 1] ; Chardulo, Artur Loyola [3, 4] ; Ferro, Jesus Aparecido [3, 1] ; Canovas, Angela [2] ; de Albuquerque, Lucia Galvao [3, 1]
Número total de Autores: 9
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Sao Paulo State Univ Unesp, Sch Agr & Vet Sci, Jaboticabal, SP - Brazil
[2] Univ Guelph, Ctr Genet Improvement Livestock, Dept Anim Biosci, Guelph, ON - Canada
[3] Natl Council Sci & Technol Dev CNPq, Brasilia, DF - Brazil
[4] Sao Paulo State Univ Unesp, Coll Vet & Anim Sci, Botucatu, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: MEAT SCIENCE; v. 173, MAR 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

The Warner-Bratzler shear force (WBSF) and myofibrillar fragmentation index (MFI) are complementary methodologies used to measure beef tenderness. Longissimus thoracis samples from the 20 most extreme bulls (out of 80 bulls set) for WBSF (tender (n = 10) and tough (n = 10)) and MFI (high (n = 10) and low (n = 10)) traits were collected to perform transcriptomic analysis using RNA-Sequencing. All analysis were performed through CLC Genomics Workbench. A total of 39 and 27 transcripts for WBSF and MFI phenotypes were DE, respectively. The possible DE novel mRNA isoforms, for WBSF and MFI traits, are myosin encoders (e.g. MYL1 and MYL6). In addition, we identified potential mRNA isoforms related to genes affecting the speed fibers degradation during the meat aging process. The DE novel transcripts are transcripted by genes with biological functions related to oxidative process, energy production and striated muscle contraction. The results suggest that the identified mRNA isoforms could be used as potential candidate to select animals in order to improve meat tenderness. (AU)

Processo FAPESP: 18/20026-8 - EMU concedido no processo 2017/10630-2: servidor
Beneficiário:Lucia Galvão de Albuquerque
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários
Processo FAPESP: 11/21241-0 - Estudo da variabilidade genética do perfil de ácidos graxos da carne de bovinos da raça Nelore terminados em confinamento
Beneficiário:Fernando Sebastián Baldi Rey
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 18/11154-2 - Identificação de genes de co-expressão em tecido muscular de bovinos Nelore divergente para fenótipos de marmoreio e índice de fragmentação miofibrilar, usando dados de RNA-Seq
Beneficiário:Maria Malane Magalhães Muniz
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado
Processo FAPESP: 09/16118-5 - Ferramentas genômicas no melhoramento genético de características de importância econômica direta em bovinos da raça Nelore
Beneficiário:Lucia Galvão de Albuquerque
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 17/10630-2 - Aspectos genéticos da qualidade, eficiência e sustentabilidade da produção de carne em animais da raça Nelore
Beneficiário:Lucia Galvão de Albuquerque
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático