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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Study of extraction kinetics and characterization of proanthocyanidin-rich extract from Ceylon cinnamon (Cinnamomum zeylanicum)

Texto completo
Autor(es):
de Souza, Volnei Brito [1, 2] ; Holkem, Augusto Tasch [2] ; Thomazini, Marcelo [2] ; Petta, Tania [2] ; Tulini, Fabricio Luiz [1, 2] ; de Oliveira, Carlos Augusto Fernandes [2] ; Genovese, Maria Ines [3] ; da Costa Rodrigues, Christianne Elisabete [2] ; Favaro Trindade, Carmen Silvia [2]
Número total de Autores: 9
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Fed Oeste Bahia UFOB, Ctr Ciencias Biol & Saude CCBS, Barreiras - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Dept Engn Alimentos FZEA USP, Avenida Duque Caxias Norte 225, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, Dept Alimentos & Nutr Expt FCF USP, Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION; v. 45, n. 5 MAR 2021.
Citações Web of Science: 1
Resumo

Ceylon cinnamon is a possible reserve of proanthocyanidins. This study aimed at the extraction and characterization of an extract rich in proanthocyanidins from Ceylon cinnamon. Extraction kinetics data were determined using hydroalcoholic solution as the solvent, different temperatures, and solid:solvent mass ratios up to 60 min. The extract obtained under the best conditions was analyzed by high-performance liquid chromatography/diode array detection, and the main fractions collected were evaluated by mass spectrometry and antioxidant capacity assays. Increases in temperature and solid:solvent ratio led to an increase in the effective diffusivity coefficient and proanthocyanidins extraction yield. The temperature of 60 degrees C and solid:solvent ratio of 1:7.5 during 30 min of extraction provided quick extraction of these compounds with a maximum yield of 99%. The main fractions collected were identified as being cinnamaldehyde, cinnamic acid, and oligomeric proanthocyanidins which yielded the highest antioxidant capacity. Therefore, this extract becomes potential for use as a functional ingredient. Novelty impact statement A rich proanthocyanidins extract of Ceylon cinnamon was obtained. Higher values of temperature and solid:solvent ratio improve the extraction. The extract contains mainly proanthocyanidins, cinnamic acid and cinnamaldehyde. Among the fractions, phenolics are the main antioxidant compounds. The obtained extract has potential to be used as a functional ingredient. (AU)

Processo FAPESP: 13/24874-0 - Estudo da obtenção, encapsulação e aplicação de extratos ricos em proantocianidinas da canela (Cinnamomum zeylanicum)
Beneficiário:Carmen Sílvia Fávaro Trindade
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 14/14540-0 - Coencapsulação de proantocianidinas da canela (Cinnamomum zeylanicum) e a-tocoferol em micropartículas obtidas por spray chilling: desenvolvimento e caracterização
Beneficiário:Fabricio Luiz Tulini
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 18/05315-3 - Propriedades quimiopreventivas de extratos de mirtilos, jabuticabas e canela isolados ou combinados com probióticos
Beneficiário:Augusto Tasch Holkem
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado
Processo FAPESP: 13/09090-2 - Extração e encapsulação por coacervação complexa das proantocianidinas da canela (Cinnamomum zeylanicum Blume)
Beneficiário:Volnei Brito de Souza
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 15/19375-0 - Coencapsulação dos probióticos e extrato rico em proantocianidinas obtido da canela (Cinnamomum zeylanicum Blume)
Beneficiário:Augusto Tasch Holkem
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado