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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Effect of chia oil and pea protein content on stability of emulsions obtained by ultrasound and powder production by spray drying

Texto completo
Autor(es):
Velez-Erazo, Eliana M. [1] ; Silva, Isabela Lima [1] ; Comunian, Talita [1] ; Kurozawa, Louise E. [1] ; Hubinger, Miriam Dupas [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Dept Food Engn, Rua Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE; v. 58, n. 10, p. 3765-3779, OCT 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Chia oil is susceptible to oxidation and to make this oil application into foodstuffs possible, chia-oil based microparticles were produced. Oil-in-water emulsions were produced by ultrasound and their stability was maximized using a central composite rotational design (X-1: pea protein X-2: oil concentration). Hi-Cap(R)100 (HC) or maltodextrin (MD) were used as carrier agents in spray drying. The validated formulation with 13.50% (w/w) oil and 3.87% (w/w) pea protein presented the best stability conditions (no phase separation for 7 days, monomodal size distribution, and 1.59 mu m of moda diameter). Particles showed high encapsulation efficiency (87.71 and 91.97% for MD and HC, respectively) and low water activity and moisture values (0.114-0.150% and 2.64-3.41%, respectively). HC particles exhibited better physicochemical and structural characteristics, apart from their good reconstitution, which shows the potential of this approach as a viable alternative for the use of rich-plant ingredients, such as chia oil and pea protein. (AU)

Processo FAPESP: 09/54137-1 - EMUS: aquisição de um analisador de distribuição de tamanho de partículas, um medidor de potencial zeta, um spray dryer e um sistema de cromatografia líquida de ultra alta pressão / espectrômetro de massa
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Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários
Processo FAPESP: 15/11984-7 - Produção de micropartículas contendo ativos lipossolúveis através da secagem por atomização em spray drying: influência das propriedades das emulsões nas características do produto final
Beneficiário:Miriam Dupas Hubinger
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 18/01710-5 - Influência da composição da emulsão óleo-em água nas propriedades da estrutura e na funcionalidade de partículas obtidas por spray drying
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Processo FAPESP: 04/08517-3 - Propriedades reologicas, termodinamicas e de microestrutura de sistemas formados por polissacarideos e proteinas globulares.
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Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular