Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

ntiplatelet Activity of Cucurbita maxim

Texto completo
Autor(es):
Sanzana, Sigrid [1] ; Rodriguez, Lyanne [2] ; Barraza Barrionuevo, Hayleen [3] ; Albornoz Poblete, Cesar [3] ; Marostica Junior, Mario Roberto [4, 5, 6] ; Fuentes, Eduardo [2] ; Palomo, Ivan [2]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Antofagasta, Dept Med Technol, Antofagasta - Chile
[2] Univ Talca, Fac Hlth Sci, Dept Clin Biochem & Immunohematol, Thrombosis Res Ctr, Med Technol Sch, Talca 3460000 - Chile
[3] Univ Antofagasta, Dept Food & Nutr Sci, Fac Hlth Sci, Antofagasta - Chile
[4] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Campinas, SP - Brazil
[5] Ibero Amer Network Integrated Use Underutilized I, Cambridge - England
[6] Univ Campinas UNICAMP, Fac Sch Engn FEA, Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 6
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF MEDICINAL FOOD; AUG 2021.
Citações Web of Science: 1
Resumo

Natural extracts constitute an important source in the prevention of noncommunicable diseases, such as cardiovascular diseases. The pumpkin, Cucurbita maxima, is widely consumed in Chile. Pumpkin seeds, despite having crude protein, lipids, and carbohydrates, are regarded as agro-industrial waste. In this work, we correlated the antiplatelet activity of aqueous, ethanolic, and methanolic extracts from pumpkin seeds with their bioactive compounds. In vitro platelet aggregation and activation studies were performed by turbidimetry and flow cytometry, respectively. Results reveal that the extracts inhibited, in a dose-dependent manner, platelet aggregation induced by adenosine diphosphate, thrombin receptor activator peptide 6 (TRAP-6), and collagen. Pumpkin seed extracts inhibited P-selectin secretion and glycoprotein IIb/IIIa activation on TRAP-6-activated platelets. They were found to be rich in fatty acids and a powerful source of plant-based protein, which could be related to the high antiplatelet potential identified in extracts. This research demonstrated that pumpkin seed extracts could be a candidate in the prevention of thrombotic events. (AU)

Processo FAPESP: 18/11069-5 - Ação de berries brasileiras sobre parâmetros metabólicos e desempenho cognitivo de animais obesos
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 15/50333-1 - Cobra: nova plataforma de descoberta de compostos para identificação rápida e de baixo custo de bioativo com efeitos benéficos originários de plantas brasileiras
Beneficiário:Glaucia Maria Pastore
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 15/13320-9 - Efeito do azeite da polpa e do chá das folhas do abacate da variedade Hass associado à atividade física no tratamento da obesidade induzida por dieta hiperlipídica
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular