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Chemical composition, bioactive compounds, and perspectives for the industrial formulation of health products from uvaia (Eugenia pyriformis Cambess - Myrtaceae): A comprehensive review

Texto completo
Autor(es):
de Silva, Aline Priscilla Gomes ; Sganzerla, William Gustavo ; Jacomino, Angelo Pedro ; da Silva, Edson Pablo ; Xiao, Jianbo ; Simal-Gandara, Jesus
Número total de Autores: 6
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Food Composition and Analysis; v. 109, p. 10-pg., 2022-06-01.
Resumo

Uvaia (Eugenia pyriformis Cambess - Myrtaceae family) is an unexplored native fruit from the Brazilian Atlantic Rainforest with a high potential for agro-industrial processing. Nevertheless, scientific information on existing research of uvaia should be explored to provide the trends and perspectives for the industrial application of this fruit. This review summarized the chemical composition, bioactive compounds, and biological activity of uvaia. The novelty enclosed in this review is based on the perspectives for the industrial formulation of health products from uvaia. Uvaia fruits reveal a remarkable aroma, high content of nutritional and bioactive compounds, high antioxidant, antimicrobial, and anti-inflammatory activity. The findings elucidated in this review support the application of uvaia in the industrial development of health products, such as foods, beverages, medicines, and cosmetics, contributing to the worldwide dissemination of this unexplored fruit. (AU)

Processo FAPESP: 14/13473-7 - Caracterização de cambucá, guamirim cereja, jabuticaba pendula e uvaia dura, frutos nativos da Mata Atlântica
Beneficiário:Aline Priscilla Gomes da Silva
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 19/26925-7 - Desenvolvimento de um sistema automatizado para produção de precursores de biocombustíveis através da tecnologia subcrítica
Beneficiário:William Gustavo Sganzerla
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 14/12606-3 - Frutas da Mata Atlântica potencialmente funcionais: caracterização, multiplicação de plantas e conservação pós-colheita
Beneficiário:Angelo Pedro Jacomino
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático