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(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

New insights into the anti-erosive property of a sugarcane-derived cystatin: different vehicle of application and potential mechanism of action

Texto completo
Autor(es):
Carlos Condarco GIRONDA [1] ; Vinícius Taioqui PELÁ [2] ; Flávio HENRIQUE-SILVA [3] ; Alberto Carlos Botazzo DELBEM [4] ; Juliano Pelim PESSAN [5] ; Marília Afonso Rabelo BUZALAF [6]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Universidade de São Paulo. Faculdade de Odontologia de Bauru. Departamento de Ciências Biológicas - Brasil
[2] Universidade Federal de São Carlos. Departamento de Genética e Evolução - Brasil
[3] Universidade Federal de São Carlos. Departamento de Genética e Evolução - Brasil
[4] Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Odontologia de Araçatuba. Departamento de Odontologia Preventiva e Restauradora - Brasil
[5] Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Odontologia de Araçatuba. Departamento de Odontologia Preventiva e Restauradora - Brasil
[6] Universidade de São Paulo. Faculdade de Odontologia de Bauru. Departamento de Ciências Biológicas - Brasil
Número total de Afiliações: 6
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Applied Oral Science; v. 30, 2022-07-29.
Resumo

Abstract A new sugarcane-derived cystatin (CaneCPI-5) showed anti-erosive properties when included in solutions and strong binding force to enamel, but the performance of this protein when added to gel formulations and its effect on surface free energy (SFE) requires further studies. Objective 1) to evaluate the protective effect of gels containing different concentrations of CaneCPI-5 against initial enamel erosion (Experiment 1); and 2) to analyze the SFE (γS) after treating the enamel surface with CaneCPI-5 solution (Experiment 2). Methodology In Experiment 1, 75 bovine enamel specimens were divided into five groups according to the gel treatments: placebo (negative control); 0.27%mucin+0.5%casein (positive control); 0.1 mg/mL CaneCPI-5; 1.0 mg/mL CaneCPI-5; or 2.0 mg/mL CaneCPI-5. Specimens were treated with the gels for 1 min, the AP was formed (human saliva) for 2 h and the specimens were incubated in 0.65% citric acid (pH=3.4) for 1 min. The percentage of surface hardness change (%SHC) was estimated. In Experiment 2, measurements were performed by an automatic goniometer using three probing liquids: diiodomethane, water and ethylene glycol. Specimens (n=10/group) remained untreated (control) or were treated with solution containing 0.1 mg/mL CaneCPI-5, air-dried for 45 min, and 0.5 µL of each liquid was dispensed on the surface to measure contact angles. Results Gels containing 0.1 and 1.0 mg/mL CaneCPI-5 significantly reduced %SHC compared to the other treatments (p<0.05). Treated enamel showed significantly lower γS than control, without changes in the apolar component (γSLW), but the polar component (γSAB=Lewis acid-base) became more negative (p<0.01). Moreover, CaneCPI-5 treatment showed higher γS - (electron-donor) values compared to control (p<0.01). Conclusions Gels containing 0.1 mg/mL or 1.0 mg/mL CaneCPI-5 protected enamel against initial dental erosion. CaneCPI-5 increased the number of electron donor sites on the enamel surface, which may affect AP formation and could be a potential mechanism of action to protect from erosion. (AU)

Processo FAPESP: 17/04857-4 - Engenharia de película adquirida para o controle da erosão dentária: avaliação in situ do potencial protetor de uma nova cistatina derivada da cana-de-açúcar
Beneficiário:Vinícius Taioqui Pelá
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 18/12041-7 - Segurança e eficácia para prevenção da erosão dentária de uma nova cistatina derivada da cana-de-açúcar (CaneCPI-5): estudos in vitro, in situ e in vivo
Beneficiário:Marília Afonso Rabelo Buzalaf
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular