Busca avançada
Ano de início
Entree


Quantitative risk assessment for type A staphylococcal enterotoxin poisoning due to consumption of Minas Frescal cheese in Brazil

Texto completo
Autor(es):
Ramos, Gustavo Luis P. A. ; Nascimento, Janaina S. ; Margalho, Larissa P. ; Cruz, Adriano G. ; Sant'Ana, Anderson S.
Número total de Autores: 5
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: INTERNATIONAL JOURNAL OF DAIRY TECHNOLOGY; v. N/A, p. 12-pg., 2022-12-09.
Resumo

This study aimed to estimate the risk of staphylococcal toxin type A (SEA) poisoning from consuming Minas Frescal cheese (MFC) in Brazil. A Quantitative Microbiological Risk Assessment model was developed, focussing on the production of SEA while still in the raw material. The baseline scenario yielded a simulated mean concentration of SEA in the MFC portion of 16.20 ng. The concentration of Staphylococcus aureus in raw milk is proved to be the most influential parameter for the risk, followed by the serving size and the prevalence of toxin genes. (AU)

Processo FAPESP: 15/25641-4 - Bactérias láticas em queijos artesanais brasileiros: aplicação da Engenharia Evolutiva para o melhoramento de culturas visando a aceleração do processo de maturação
Beneficiário:Larissa Pereira Margalho
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 20/14631-6 - NewTecMeat: tecnologias emergentes não térmicas aplicadas pré- e pós-embalagem para extensão da vida útil da carne bovina embalada à vácuo durante estocagem
Beneficiário:Larissa Pereira Margalho
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado