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Composition and process approaches that underpin the mechanical properties of oleogels

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Autor(es):
Barroso, Noadia Genuario ; Silva Santos, Matheus Augusto ; Okuro, Paula Kiyomi ; Cunha, Rosiane Lopes
Número total de Autores: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF THE AMERICAN OIL CHEMISTS SOCIETY; v. 99, n. 11, p. 14-pg., 2022-08-12.
Resumo

Consumers are becoming aware of the relevance of eating low levels of trans and saturated fats in processed foods. In addition, many countries are adopting regulatory measures on the use of these ingredients. For this reason, the exploration of new technologies capable of producing structures that trap liquid oil (composed mainly of unsaturated fatty acids, which are considered healthier) has been widely investigated to replace saturated and trans fats in food products. One of the most promising technologies is the so-called oleogels, which present a great challenge to mimic sensory attributes related to the texture of processed foods based on saturated fats. In this review, we discuss the influence of the production methods (direct or indirect) and composition of the oleogels on their mechanical properties that are related to the texture. An overview of the parameters that can interfere with these properties contributes to a better understanding of the building of the oleogels and their possible applications. (AU)

Processo FAPESP: 19/27354-3 - Arquitetura de sistemas de liberação coloidais: qual é o papel da estrutura na digestibilidade?
Beneficiário:Rosiane Lopes da Cunha
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 18/20308-3 - Sistemas estruturados coloidais com base oleosa: comportamento da estrutura frente à digestibilidade e aumento da biodisponibilidade de bioativo
Beneficiário:Paula Kiyomi Okuro
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 19/26046-3 - Avaliação de emulsões com alto carregamento de fase dispersa como estratégia para modulação da digestão lipídica in vitro e da bioacessibilidade de componente bioativo
Beneficiário:Paula Kiyomi Okuro
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Pós-Doutorado