Busca avançada
Ano de início
Entree


Transcriptome profile of skeletal muscle using different sources of dietary fatty acids in male pigs

Texto completo
Autor(es):
Mostrar menos -
Fanalli, Simara Larissa ; da Silva, Bruna Pereira Martins ; Gomes, Julia Dezen ; de Almeida, Vivian Vezzoni ; Moreira, Gabriel Costa Monteiro ; Silva-Vignato, Barbara ; Afonso, Juliana ; Freitas, Felipe Andre Oliveira ; Reecy, James Mark ; Koltes, James Eugene ; Koltes, Dawn ; Garrick, Dorian ; de Almeida Regitano, Luciana Correia ; de Carvalho Balieiro, Julio Cesar ; Mourao, Gerson Barreto ; Coutinho, Luiz Lehmann ; Fukumasu, Heidge ; Poleti, Mirele Daiana ; de Alencar, Severino Matias ; Luchiari Filho, Albino ; Cesar, Aline Silva Mello
Número total de Autores: 21
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FUNCTIONAL & INTEGRATIVE GENOMICS; v. 23, n. 1, p. 19-pg., 2023-03-01.
Resumo

Pork is of great importance in world trade and represents the largest source of fatty acids in the human diet. Lipid sources such as soybean oil (SOY), canola (CO), and fish oil (FO) are used in pig diets and influence blood parameters and the ratio of deposited fatty acids. In this study, the main objective was to evaluate changes in gene expression in porcine skeletal muscle tissue resulting from the dietary oil sources and to identify metabolic pathways and biological process networks through RNA-Seq. The addition of FO in the diet of pigs led to intramuscular lipid with a higher FA profile composition of C20:5 n-3, C22:6 n-3, and SFA (C16:0 and C18:0). Blood parameters for the FO group showed lower cholesterol and HDL content compared with CO and SOY groups. Skeletal muscle transcriptome analyses revealed 65 differentially expressed genes (DEG, FDR 10%) between CO vs SOY, and 32 DEG for CO vs FO, and 531 DEG for SOY vs FO comparison. Several genes, including AZGP1, PDE3B, APOE, PLIN1, and LIPS, were found to be down-regulated in the diet of the SOY group compared to the FO group. The enrichment analysis revealed DEG involved in lipid metabolism, metabolic diseases, and inflammation between the oil groups, with specific gene functions in each group and altered blood parameters. The results provide mechanisms to help us understand the behavior of genes according to fatty acids. (AU)

Processo FAPESP: 21/06553-8 - Associação entre parâmetros bioquímicos do soro sanguíneo de suínos alimentados com diferentes fontes de ácidos graxos e o perfil transcriptômico do fígado
Beneficiário:Julia Dezen Gomes
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 20/10042-6 - Perfil lipídico e do transcriptoma do cérebro de suínos alimentados com diferentes fontes de óleo
Beneficiário:Bruna Pereira Martins da Silva
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 18/15653-3 - Efeito da adição de ácido oléico na dieta de suínos sobre o perfil da resposta imunológica e de ácidos graxos de diferentes tecidos
Beneficiário:Aline Silva Mello Cesar
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 18/26816-0 - Efeito da adição de ácido oléico na dieta de suínos sobre o perfil da resposta imunológica e de ácidos graxos de diferentes tecidos
Beneficiário:Julia Dezen Gomes
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 14/02493-7 - Neoplasias mamárias de cadelas e a teoria das células-tronco cancerosas: uma abordagem comparada e translacional
Beneficiário:Heidge Fukumasu
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 17/25180-2 - Efeito da adição de ácido oléico na dieta de suínos sobre o perfil da resposta imunológica e de ácidos graxos de diferentes tecidos
Beneficiário:Aline Silva Mello Cesar
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 18/26797-6 - Efeito da adição de ácido oléico na dieta de suínos sobre o perfil da resposta imunológica e de ácidos graxos de diferentes tecidos
Beneficiário:Julia Pereira Martins da Silva
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica