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Key co-expressed genes correlated with blood serum parameters of pigs fed with different fatty acid profile diets

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Autor(es):
Fanalli, Simara Larissa ; Gomes, Julia Dezen ; de Novais, Francisco Jose ; Gervasio, Izally Carvalho ; Fukumasu, Heidge ; Moreira, Gabriel Costa Monteiro ; Coutinho, Luiz Lehmann ; Koltes, James ; Amaral, Andreia J. ; Cesar, Aline Silva Mello
Número total de Autores: 10
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FRONTIERS IN GENETICS; v. 15, p. 21-pg., 2024-07-03.
Resumo

This study investigated how gene expression is affected by dietary fatty acids (FA) by using pigs as a reliable model for studying human diseases that involve lipid metabolism. This includes changes in FA composition in the liver, blood serum parameters and overall metabolic pathways. RNA-Seq data from 32 pigs were analyzed using Weighted Gene Co-expression Network Analysis (WGCNA). Our aim was to identify changes in blood serum parameters and gene expression between diets containing 3% soybean oil (SOY3.0) and a standard pig production diet containing 1.5% soybean oil (SOY1.5). Significantly, both the SOY1.5 and SOY3.0 groups showed significant modules, with a higher number of co-expressed modules identified in the SOY3.0 group. Correlated modules and specific features were identified, including enriched terms and pathways such as the histone acetyltransferase complex, type I diabetes mellitus pathway, cholesterol metabolism, and metabolic pathways in SOY1.5, and pathways related to neurodegeneration and Alzheimer's disease in SOY3.0. The variation in co-expression observed for HDL in the groups analyzed suggests different regulatory patterns in response to the higher concentration of soybean oil. Key genes co-expressed with metabolic processes indicative of diseases such as Alzheimer's was also identified, as well as genes related to lipid transport and energy metabolism, including CCL5, PNISR, DEGS1. These findings are important for understanding the genetic and metabolic responses to dietary variation and contribute to the development of more precise nutritional strategies. (AU)

Processo FAPESP: 18/15653-3 - Efeito da adição de ácido oléico na dieta de suínos sobre o perfil da resposta imunológica e de ácidos graxos de diferentes tecidos
Beneficiário:Aline Silva Mello Cesar
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 22/10643-5 - Redes de co-expressão gênica associadas ao perfil de ácidos graxos do músculo esquelético e fígado de suínos alimentados com diferentes níveis e fontes de óleo
Beneficiário:Simara Larissa Fanalli
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 20/14148-3 - Avaliação dos parâmetros bioquímicos do soro sanguíneo de suínos alimentados com diferentes fontes de ácidos graxos
Beneficiário:Julia Dezen Gomes
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 21/06553-8 - Associação entre parâmetros bioquímicos do soro sanguíneo de suínos alimentados com diferentes fontes de ácidos graxos e o perfil transcriptômico do fígado
Beneficiário:Julia Dezen Gomes
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 17/25180-2 - Efeito da adição de ácido oléico na dieta de suínos sobre o perfil da resposta imunológica e de ácidos graxos de diferentes tecidos
Beneficiário:Aline Silva Mello Cesar
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores