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Insights into PUFA and oxylipin production from incubation of Aspergillus novoparasiticus in sugarcane juice

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Autor(es):
dos Santos, Augusto Leonardo ; Ferreira, Marcelo Jose Pena ; Sartorelli, Patricia ; da Silva, Josue Jose ; Iamanaka, Beatriz Thie ; Frisvad, Jens Christian ; Taniwaki, Marta Hiromi
Número total de Autores: 7
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Chemistry; v. 473, p. 10-pg., 2025-02-01.
Resumo

Understanding the metabolism of toxigenic fungi in food is crucial for public health. Fungi of the Aspergillus section Flavi are widespread in tropical and subtropical regions, infecting and producing mycotoxins in peanuts, nuts, cereals, and fruits. Classical Molecular Networking on the Global Natural Products Social Molecular Networking (GNPS) platform was applied to organize and guide the analysis of polyunsaturated fatty acids (PUFAs) and oxylipins, which are strongly associated with chemical communication between fungi and host plants during infection. Dereplication and molecular networking enabled visualization of the metabolome of A. novoparasiticus (ITAL-Y174 strain) incubated in sugarcane juice to mimic the fungal chemical response to plant lipids. The ITAL-Y174 strain produced PUFAs that differed from those of sugarcane. Oxylipins were detected early in the incubation (PGE1, 9,10-DiHOME, 13S-HODE). No known mycotoxins for A. novoparasiticus were detected, and kojic acid was identified, indicating a novel pathway to produce this important industrial natural product. (AU)

Processo FAPESP: 17/50349-0 - Plano de desenvolvimento institucional em pesquisa do Instituto de Tecnologia de Alimentos - ITAL (PDIp)
Beneficiário:Claire Isabel Grígoli de Luca Sarantópoulos
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Modernização de Institutos Estaduais de Pesquisa
Processo FAPESP: 22/09202-4 - Estudo metabolômico e genômico de fungos visando a obtenção de substâncias bioativas
Beneficiário:Patricia Sartorelli
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 21/00956-3 - Quimioprospecção de espécies de Aspergillus section Flavi isolados de amendoim, castanha do Brasil e cana-de-açucar
Beneficiário:Augusto Leonardo dos Santos
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 16/24985-4 - Estudo da composição química de fungos e plantas da Mata Atlântica visando o potencial antitumoral, antiparasitário e antimicrobiano
Beneficiário:Patricia Sartorelli
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 21/12590-3 - Biobancos microbianos: promovendo inovações para pesquisa científica e desenvolvimento tecnológico (MicroBioBank)
Beneficiário:Lara Durães Sette
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 20/16554-9 - Asteraceae e fungos endofíticos: caracterização de metabólitos secundários e atividades biológicas
Beneficiário:Marcelo José Pena Ferreira
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular