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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Isolation and analysis of bioactive isoflavonoids and chalcone from a new type of Brazilian propolis

Texto completo
Autor(es):
Oldoni, Tatiane Luiza C. [1] ; Cabral, Ingridy S. R. [1] ; d'Arce, Marisa A. B. Regitano [1] ; Rosalen, Pedro L. [2] ; Ikegaki, Masaharu [3] ; Nascimento, Andrea M. [1] ; Alencar, Severino M. [1]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Luiz de Queiroz Coll Agr, Dept Agri Food Ind Food & Nutr, BR-13418900 Piracicaba, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, UNICAMP, Piracicaba Dent Sch, Dept Physiol Sci, BR-13414903 Piracicaba, SP - Brazil
[3] Univ Fed Alfenas, Fac Pharmaceut Sci, BR-37130000 Alfenas, MG - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Separation and Purification Technology; v. 77, n. 2, p. 208-213, FEB 20 2011.
Citações Web of Science: 43
Resumo

Activity-directed fractionation and purification processes were employed to identify isoflavonoids with antioxidant and antimicrobial activities from Brazilian red propolis. Crude propolis was extracted with ethanol (80%. v/v) and fractioned by liquid-liquid extraction technique using hexane and chloroform. Since chloroform fraction showed strong antioxidant and antimicrobial activities it was purified and isolated using various chromatographic techniques. Comparing our spectral data (UV, NMR, and mass spectrometry) with values found in the literature, we identified two bioactive isoflavonoids (vestitol and neovestitol), together with one chalcone (isoliquiritigenin). Vestitol presented higher antioxidant activity against beta-carotene consumption than neovestitol. The antimicrobial activity of these three compounds against Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans, and Actinomyces naeslundii was evaluated and we concluded that isoliquiritigenin was the most active one with lower MIC, ranging from 15.6 to 62.5 mu g/mL. Our results showed that Brazilian red propolis has biologically active isoflavonoids that may be used as a mild antioxidant and antimicrobial for food preservation. (C) 2010 Elsevier B.V. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 04/08635-6 - Isolamento e identificação de compostos bioativos de uma nova variedade de própolis brasileira produzida por abelhas da espécie Apis mellifera
Beneficiário:Severino Matias de Alencar
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 08/58492-8 - Avaliação das atividades antibacteriana, anticárie e anti-inflamatória do(s) novo(s) composto(s) da própolis vermelha
Beneficiário:Severino Matias de Alencar
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular