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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Phase transitions of cassava starch dispersions prepared with glycerol solutions

Texto completo
Autor(es):
Habitante, A. M. B. Q. [1] ; Sobral, P. J. A. [1] ; Carvalho, R. A. [1] ; Solorza-Feria, J. [2] ; Bergo, P. V. A. [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, FZEA, Dept Food Engn, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
[2] IPN, Ctr Res Biot Prod, CEPROBI, Yautepec 62731, Mor - Mexico
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF THERMAL ANALYSIS AND CALORIMETRY; v. 93, n. 2, p. 599-604, AUG 2008.
Citações Web of Science: 14
Resumo

The aim of this work was to study the glass transition, the glass transition of the maximally freeze-concentrated fractions, the ice melting and the gelatinization phenomenon in dispersions of starch prepared using glycerol- water solutions. The starch concentration was maintained constant at 50 g cassava starch/100 g starch dispersions, but the concentration of the glycerol solutions was variable (C-g= 20, 40, 60, 80 and 100 mass/mass%). The phase transitions of these dispersions were studied by calorimetric methods, using a conventional differential scanning calorimeter (DSC) and a more sensitive equipment (micro-DSC). Apparently, in the glycerol diluted solutions (20 and 40%), the glycerol molecules interacted strongly with the glucose molecules of starch. While in the more concentrated glycerol domains (C-g> 40%), the behaviour was controlled by migration of water molecules from the starch granules, due to a hypertonic character of glycerol, which affected all phase transitions. (AU)

Processo FAPESP: 05/54688-7 - Estudo das interações entre polióis e biopolímeros em filmes comestíveis por espectroscopia de microondas e de infravermelho
Beneficiário:Paulo Victor Albuquerque Bergo
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 05/54952-6 - Javier Solorza Feria | Instituto Politecnico Nacional - México
Beneficiário:Paulo José do Amaral Sobral
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Pesquisador Visitante - Internacional
Processo FAPESP: 05/57781-8 - Desenvolvimento e caracterização de filmes biodegradáveis à base de blendas de gelatina e PVA
Beneficiário:Paulo José do Amaral Sobral
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 04/08771-7 - Projeto multi-usuário e multi-institucional para estudo de interações entre polióis e biopolímeros em géis e biofilmes e de açúcares com nanoDSC e FTIR
Beneficiário:Paulo José do Amaral Sobral
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários