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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Role of enthalpy and entropy in moisture sorption behavior of pineapple pulp powder produced by different drying methods

Texto completo
Autor(es):
Vigano, Juliane [1] ; Azuara, Ebner [2] ; Telis, Vania R. N. [1] ; Beristain, Cesar I. [2] ; Jimenez, Maribel [2] ; Telis-Romero, Javier [1]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] UNESP Univ Estadual Paulista, Dept Engn & Tecnol Alimentos, BR-15054000 Sao Paulo - Brazil
[2] UV Univ Veracruzana, Inst Ciencias Basicas, Xalapa, Veracruz - Mexico
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Thermochimica Acta; v. 528, p. 63-71, JAN 20 2012.
Citações Web of Science: 39
Resumo

Sorption mechanisms of pineapple powders produced by vibro-fluidized drying (VFD), spray drying (SD), freeze drying (FD) or vacuum drying (VD) were interpreted through enthalpy/entropy variations with respect to equilibrium moisture content (EMC) at 20, 30, 40 and 50 degrees C and water activity (a(w)) between 0.059 and 0.907. Powders from SD and VFD were more hygroscopic and integral properties indicated higher stability at changing a, compared to powders from VD and FD. Powders showed an enthalpy driven zone with equal isokinetic temperature (T-BI = 499.0 +/- 4.8 K) due to their same composition, and an entropy controlled zone with different isokinetic temperature, T-B2 (VD: 116.0 +/- 40.6 K; FD: 118.3 +/- 24.1 K; SD: 95.8 +/- 23.4 K; VFD: 81.8 +/- 6.3 K), caused by different microstructures resulting from different drying methods. Powders from SD and VFD presented larger entropic zones that shifted the minimum integral entropy to higher a(w), improving storage stability. (C) 2011 Elsevier B.V. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 09/11675-3 - Propriedades termodinâmicas de adsorção de água e cinética de secagem de subprodutos da industrialização de abacaxi (Ananas comosus l.) - casca e do cilindro central
Beneficiário:Juliane Viganó
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado