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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Cholesterol-Lowering Properties of Whole Cowpea Seed and Its Protein Isolate in Hamsters

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Autor(es):
Frota, K. M. G. [1] ; Mendonca, S. [1] ; Saldiva, P. H. N. [2] ; Cruz, R. J. [3] ; Areas, J. A. G. [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Fac Saude Publ, Dept Nutr, BR-01240690 Sao Paulo - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Fac Med, Dept Patol, BR-01240690 Sao Paulo - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, Fac Med, Ctr Bioterismo, BR-01240690 Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Food Science; v. 73, n. 9, p. H235-H240, Nov. 2008.
Área do conhecimento: Ciências Agrárias - Ciência e Tecnologia de Alimentos
Citações Web of Science: 36
Assunto(s):Colesterol   Plantas   Fabaceae   Feijão
Resumo

Hypercholesterolemic hamsters were fed for 4 wk on diets rich in saturated fatty acids and cholesterol, differing only in protein source (20\%): casein (control group, HC), whole cowpea seed (HWS), and cowpea protein isolate (HPI). Hamsters fed on HWS and HPI presented significant reductions in plasma total cholesterol and non-HDL cholesterol. HPI and HC presented similar protein digestibility, which were significantly higher than that of HWS. Animals fed on HWS presented significantly higher levels of bile acids and cholesterol in feces than did the animals fed on casein or HPI diets. Histological analyses of the liver showed that HC diet resulted in steatosis widely distributed throughout the hepatic lobule, while HWS and HPI diets promoted reductions in liver steatosis. The effectiveness of HWS for modulating lipid metabolism was greater than that of HPI, as measured by plasma cholesterol reduction and liver steatosis. (AU)

Processo FAPESP: 07/03896-4 - Isolado protéico de amaranto (Amaranthus cruentus L., BRS-Alegria): avaliação de suas propriedades funcionais e identificação de peptídeos bioativos
Beneficiário:José Alfredo Gomes Arêas
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular