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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

A prebiotic mixture improved Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium animalis gastrointestinal in vitro resistance in petit-suisse

Texto completo
Autor(es):
Padilha, Marina [1] ; Villarreal Morales, Martha Lissete [1] ; Silva Vieira, Antonio Diogo [1] ; Maia Costa, Mayra Garcia [1] ; Isay Saad, Susana Marta [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Sch Pharmaceut Sci, Dept Biochem & Pharmaceut Technol, BR-05508 Sao Paulo, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FOOD & FUNCTION; v. 7, n. 5, p. 2312-2319, 2016.
Citações Web of Science: 6
Resumo

The survival of two probiotic strains -Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium animalis Bb-12 - incorporated into probiotic (PC) and into synbiotic (SC, with inulin + fructooligosaccharides, respectively, at 7.5 and at 2.5 g per 100 g) petit-suisse cheese was investigated in the beginning (day 1) and at the end (28 days) of storage at 4 degrees C when the food products were subjected to in vitro gastrointestinal simulated assays. Species-specific quantitative real time PCR (qPCR) combined with propidium monoazide (PMA-qPCR) was employed to quantify the strains. Initial La-5 and Bb-12 populations were always above 7 log CFU g(-1). The presence of the prebiotic ingredients in SC improved the Bb-12 and La-5 resistance after the 6 h assay, with higher populations in all the in vitro stages and throughout the storage period (p < 0.05), leading to equal or superior survival rates (SR) in SC of both probiotic strains, in the beginning as well as at the end of storage. The mean La-5 SR were 58% (PC) and 67% (SC), whereas the mean Bb-12 SR were 60% (PC) and 79% (SC). Our findings suggest that the addition of a prebiotic mixture in petit-suisse cheese was advantageous, since it improved both the Bb-12 and La-5 viability and tolerance under in vitro gastrointestinal simulated conditions, both in the fresh product and in the product refrigerated for 28 days. (AU)

Processo FAPESP: 12/13535-7 - Impacto da adição de inulina e fruto-oligossacarídeos na sobrevivência de Lactobacillus acidophilus e Bifidobacterium animalis em produto lácteo antes e após estresse gastrintestinal simulado in vitro
Beneficiário:Susana Marta Isay Saad
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 09/52600-6 - Efeito de culturas láticas bacteriocinogênicas na dinâmica e funcionalidade da microbiota de queijo petit suisse probiótico e simbiótico, durante sua elaboração e armazenamento
Beneficiário:Susana Marta Isay Saad
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 09/52599-8 - Efeitos de culturas láticas bacteriocinogênicas na dinâmica e funcionalidade da microbiota de queijo petit-suisse probiótico e simbiótico, durante sua elaboração e armazenamento
Beneficiário:Martha Lissete Villarreal Morales
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 11/05203-1 - Queijo petit-suisse probiótico e simbiótico: características tecnológicas e emprego de técnicas independentes de cultivo na avaliação da sobrevivência dos probióticos no produto e em ensaios de sobrevivência in vitro
Beneficiário:Marina Padilha
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado