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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Two-step cleanup procedure for the identification of carotenoid esters by liquid chromatography-atmospheric pressure chemical ionization-tandem mass spectrometry

Texto completo
Autor(es):
Rodrigues, Daniele Bobrowski ; Barros Mariutti, Lilian Regina ; Mercadante, Adriana Zerlotti
Número total de Autores: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Chromatography A; v. 1457, p. 116-124, JUL 29 2016.
Citações Web of Science: 10
Resumo

Carotenoids are naturally found in both free form and esterified with fatty acids in most fruits; however, up to now the great majority of studies only evaluated their composition after saponification. This fact is easily explained by the difficult to analyze carotenoid esters. Preliminary studies showed that cleanup procedures in the extract are necessary for further analysis by LC-MS/MS since triacylglycerols (TAGs) impair the MS detection. Considering these facts, we developed a new cleanup procedure to remove TAGs and other lipids from carotenoid fruit extracts. This procedure is based on physical removal of solid lipids at low temperature followed by open column chromatography on MgO and diatomaceous earth. Before cleanup, four carotenoid diesters and two free xanthophylls were identified in murici (Byrsonyma crassifolia), corresponding to about 65% of the total chromatogram area. After carrying out the two-step cleanup procedure, 35 carotenoids were identified, being 14 monoesters, six free carotenoids and 15 carotenoid diesters. We can conclude that this two-step procedure was successfully applied to murici, an Amazonian fruit, which contains high amounts of lipids. (C) 2016 Elsevier B.V. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 12/20988-8 - Bioacessibilidade in vitro de carotenóides e de compostos fenólicos em emulsões: compostos formados e influência na capacidade antioxidante
Beneficiário:Adriana Zerlotti Mercadante
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 12/01506-2 - Bioacessibilidade in vitro de carotenoides e de compostos fenólicos de Byrsonima crassifolia em sistemas mimetizadores de alimentos: avaliação dos compostos químicos formados e influência na atividade desativadora de espécies reativas
Beneficiário:Lilian Regina Barros Mariutti
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 13/23218-1 - Bioacessibilidade in vitro de carotenoides e de seus ésteres em murici e influência da presença de compostos fenólicos na bioacessibilidade de carotenoides em sistema mimetizador de alimentos
Beneficiário:Daniele Bobrowski Rodrigues
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado