Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Effect of hop beta-acids as dietary supplement for broiler chickens on meat composition and redox stability

Texto completo
Autor(es):
Zawadzki, A. [1, 2] ; Alloo, C. [2, 3] ; Grossi, A. B. [2] ; do Nascimento, E. S. P. [1] ; Almeida, L. C. [1] ; Bogusz Junior, S. [1] ; Skibsted, L. H. [2] ; Cardoso, D. R. [1]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Inst Quim Sao Carlos, Av Trabalhador Sao Carlense 400, CP 780, BR-13560970 Sao Carlos, SP - Brazil
[2] Univ Copenhagen, Dept Food Sci, Rolighedsvej 26, DK-1958 Frederiksberg C - Denmark
[3] Univ Ghent, Lab Anim Nutr & Anim Prod Qual, Dept Anim Prod, Ghent - Belgium
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Research International; v. 105, p. 210-220, MAR 2018.
Citações Web of Science: 2
Resumo

Addition of beta-acids extracted from hop at different levels (0, 30 mg kg(-1), 60 mg kg(-1), 240 mg kg(-1)) to the diet of broiler chickens demonstrated significant effects on the average concentration of polar metabolites and fatty acids of relevance for meat quality. The largest metabolic differences between control group and chicken fed different levels of beta-acids were achieved using 30 mg kg(-1) of supplement. As determined by EPR spin-trapping, increased redox stability was also obtained for meat from chicken fed 30 mg kg(-1) of beta-acids which also had highest level of endogenous antioxidants, especially anserine, carnosine, NADH and PUFAs. Diet and storage period were found to affect protein oxidation and myosin and actin were recognized as the main targets of protein oxidation. Myofibrillar proteins from chicken fed hop beta-acids showed to be less susceptible to oxidation. A moderated level of hop beta-acids as dietary supplement accordingly improve the overall redox stability, protecting myofibrillar proteins and fatty acids against oxidation and improve the nutritional properties of meat from broiler chickens. (AU)

Processo FAPESP: 11/51555-7 - Pão e carne para o futuro
Beneficiário:Daniel Rodrigues Cardoso
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 09/54040-8 - EMU: aquisição de um espectrômetro de massas de alta resolução Orbitrap para descoberta e elucidação estrutural compostos biologicamente ativos: aplicações em proteômica e biomarcadores, síntese, isolamento e caracterização de produtos naturais, estudos de sistemas redox em alimentos e síntese enzimática
Beneficiário:Emanuel Carrilho
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários