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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Comparison of extrusion and co-extrusion encapsulation techniques to protect Lactobacillus acidophilus LA3 in simulated gastrointestinal fluids

Texto completo
Autor(es):
Silva, Marluci P. [1, 2] ; Tulini, Fabricio L. [1, 3] ; Martins, Evandro [4] ; Penning, Manfred [5] ; Favaro-Trindade, Carmen S. [1] ; Poncelet, Denis [2]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, FZEA, Dept Engn Alimentos ZEA, Pirassununga, SP - Brazil
[2] Ecole Natl Vet Agroalimentaire & Alimentat Nantes, Nantes - France
[3] UFOB, CCBS, Barreiras, BA - Brazil
[4] Univ Fed Vicosa, Dept Engn Alimentos DTA, Vicosa, MG - Brazil
[5] PennConsult, Mainz - Germany
Número total de Afiliações: 5
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY; v. 89, p. 392-399, MAR 2018.
Citações Web of Science: 7
Resumo

This study aimed to compare two processes for the encapsulation of Lactobacillus acidophilus LA3 using alginate or a blend of alginate-shellac as the wall material and sunflower oil as the core. The particles were dried and stored for up to 60 days at 25 degrees C for stability studies, and the survival of the encapsulated probiotics in simulated gastrointestinal fluids was evaluated. The viability of the LA3 encapsulated by co-extrusion using alginate or a blend of alginate-shellac was, respectively, 6.2 and 7.2 log CFU/g (colony-forming units per gram), after 60 days of storage, while the viability of the LA3 encapsulated by extrusion was, respectively, 5.3 and 6.2 log CFU/g. The particles produced with the blend of alginate-shellac presented additional protection to the probiotics, as revealed by the increased survival rates in simulated gastrointestinal fluids. Taken together, these data provide a promising alternative for the incorporation of the probiotic L. acidophilus LA3 into new functional foods. (AU)

Processo FAPESP: 14/14540-0 - Coencapsulação de proantocianidinas da canela (Cinnamomum zeylanicum) e a-tocoferol em micropartículas obtidas por spray chilling: desenvolvimento e caracterização
Beneficiário:Fabricio Luiz Tulini
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 15/15300-5 - Produção de microcápsulas probióticas usando termogel-prilling seguido por leito fluidizado
Beneficiário:Marluci Palazzolli da Silva Padilha
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Mestrado
Processo FAPESP: 14/10754-5 - Desenvolvimento e caracterização de chocolate meio amargo contendo micro-organismos probióticos na forma livre e encapsulada
Beneficiário:Marluci Palazzolli da Silva Padilha
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado