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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Role of process variables on the formation and in vitro digestion of gellan gels

Texto completo
Autor(es):
Santos, Tatiana Porto [1] ; Cunha, Rosiane Lopes [1]
Número total de Autores: 2
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Campinas UNICAMP, Fac Food Engn, Dept Food Engn, R Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Carbohydrate Polymers; v. 192, p. 111-117, JUL 15 2018.
Citações Web of Science: 5
Resumo

Gellan gels were produced using different approaches forming structures with varied potential applications. Gels were characterized from appearance, mechanical properties, water holding capacity (WHC) and microstructure. In addition, in vitro digestibility of these gels was evaluated to understand the effect of gastrointestinal environment on their structure stability. All gels presented high WHC (> 80% w/w) but gels were stronger with salt or acid addition, which was associated to the reduction of double helices repulsion of the negatively charged carboxyl groups of gellan. Moreover, low gelation rate induced a more controlled gellan helices aggregation, strengthening even more gels structure. Gellan gels presented resistance to digestion conditions but hardness of these gels during digestion mainly depended on the gelation rate. Based on these findings it would be possible to tune gel properties for a specific application as texture modifier or even as a faecal bulk formation assistant and an ``ileal break{''} inducer. (AU)

Processo FAPESP: 15/21677-4 - Digestibilidade in vitro de géis de gelana: sistemas estático e dinâmico
Beneficiário:Tatiana Porto dos Santos
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 11/51707-1 - Entendimento do comportamento de emulsões de misturas fermentativas na produção microbiana de biocombustíveis
Beneficiário:Rosiane Lopes da Cunha
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOEN - Regular
Processo FAPESP: 04/08517-3 - Propriedades reologicas, termodinamicas e de microestrutura de sistemas formados por polissacarideos e proteinas globulares.
Beneficiário:Rosiane Lopes da Cunha
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular