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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Pressurized liquid extraction of flavanols and alkaloids from cocoa bean shell using ethanol as solvent

Texto completo
Autor(es):
Okiyama, Dayane C. G. [1] ; Soares, Ingrid D. [1] ; Cuevas, Maite S. [1] ; Crevelin, Eduardo J. [2] ; Moraes, Luiz A. B. [2] ; Melo, Mariza P. [3] ; Oliveira, Alessandra L. [4] ; Rodrigues, Christianne E. C. [1]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Dept Food Engn, Separat Engn Lab LES, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Dept Chem, Mass Spectrometry Lab, BR-14040901 Ribeirao Preto, SP - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, Dept Basic Sci, Biol Chem Lab LQB, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
[4] Univ Sao Paulo, Dept Food Engn, High Pressure Lab & Nat Prod LTAPPN, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Research International; v. 114, p. 20-29, DEC 2018.
Citações Web of Science: 7
Resumo

Cocoa shell (CS) is a co-product of the cocoa industry used mainly as fuel for boilers but with secondary applications as fertilizer and in animal feed. Although it is known that this material is rich in flavanols and alkaloids, to date, a study has not been conducted that has quantitatively identified these compounds in CS. Thus, the aim of this work was to characterize CS in terms of its composition, regarding catechin, epicatechin, procyanidin B2, caffeine and theobromine, and to evaluate the extraction kinetics of the total flavanols using pressurized liquid extraction (PLE) with absolute ethanol. For the determination of the extraction kinetic data, the DMAC method was used, while each compound was quantified using a UPLC-MS/MS analysis. The major compounds found were theobromine and epicatechin (mean values of 9.89 and 3.5 mg/g CS, respectively). PLE proved to be quite effective; the flavanols extraction yield was enhanced by increasing the temperature and extraction time however, high extraction times and temperatures degraded the procyanidins B2. Peleg's model applied to extraction data description provided a reasonable agreement with the experimental results, which allows their application in modeling and optimization of solid-liquid extraction of the total flavanols from cocoa bean shell. (AU)

Processo FAPESP: 14/09446-4 - Desenvolvimento de processo de extração de óleos vegetais utilizando solventes alcoólicos: avaliação da composição do óleo e de alterações na fração protéica
Beneficiário:Christianne Elisabete da Costa Rodrigues
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 17/20840-4 - Valorização de coprodutos agroindustriais através da obtenção de óleos vegetais e compostos minoritários via extração com solventes
Beneficiário:Christianne Elisabete da Costa Rodrigues
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 14/21252-0 - Equilíbrio e processos de produção de biocombustíveis e bioprodutos
Beneficiário:Antonio José de Almeida Meirelles
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 15/03579-5 - Reaproveitamento da Casca da Amêndoa de Cacau para Extração de Gordura Utilizando Solventes Alcoólicos
Beneficiário:Dayane Cristina Gomes Okiyama
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 16/15865-5 - Extração alcoólica de gordura e biocompostos de cascas de amêndoas de cacau
Beneficiário:Ingrid Denardi Soares
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica