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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Oxidation products from omega-3 and omega-6 fatty acids during a simulated shelf life of edible oils

Texto completo
Autor(es):
Nogueira, Marina S. [1] ; Scolaro, Bianca [1] ; Milne, Ginger L. [2] ; Castro, Inar A. [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Fac Pharmaceut Sci, Dept Food & Expt Nutr, LADAF, Sao Paulo - Brazil
[2] Vanderbilt Univ, Med Ctr, Div Clin Pharmacol, Nashville, TN 37232 - USA
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY; v. 101, p. 113-122, MAR 2019.
Citações Web of Science: 4
Resumo

Nutritional guidelines recommend reduced intake of saturated fatty acids to prevent cardiovascular disease. Polyunsaturated fatty acids (PUFA) are proposed as substitutes for saturated fats. PUFA, however, are more susceptible to lipid peroxidation resulting from environmental free radical than saturated fats. We hypothesize that toxic lipid peroxidation products could be generated during shelf storage in dietary sources of PUFA prior to consumption. Therefore, the oxidative stability of six edible oils rich in omega-3 and omega-6 PUFA was evaluated by simulating transport, storage and consumption conditions that these oils typically receive. 2-Propenal (acrolein); 2-butenol; (E,E)-2,4-heptadienal; (E,E)-3,5-octadien-2-one; (Z,Z)-3,6-nonadienal and (E,E)2,4-decadienal were identified as potentially toxic products resulting from the oxidation of PUFA in omega -3 rich oils from marine sources while propan-2-one; 2-butanol; (E,E)-2,4-heptadienal; (E,E)-3,5-octadien-2-one and (E,E)-2,4-decadienal were identified in omega-3 PUFA rich oils from vegetable sources. Hexanal, (E)-2-heptenal, (E,E)-2,4-neptadienal, nonanal and 2-undecenal were identified from omega-6 rich oils. All samples showed increased oxidation with some lipid oxidation products exceeding recommended limits at the time of consumption. These findings highlight the importance of examining the oxidative stability of commercially available edible oils. The physiological implications of the chronic intake of reactive aldehydes, such as acrolein, through the consumption of dietary oils deserve further investigation. (AU)

Processo FAPESP: 16/11664-5 - Efeito do consumo crônico de ácidos graxos poliinsaturados oxidados em lesão aterosclerótica em modelo animal
Beneficiário:Marina Sayuri Nogueira
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 17/19547-0 - Efeito do consumo crônico de ácidos graxos n6 parcialmente oxidados no estresse oxidativo e biomarcadores de inflamação associados à aterosclerose em camundongos LDLr-/-
Beneficiário:Marina Sayuri Nogueira
Linha de fomento: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado
Processo FAPESP: 18/00071-9 - Efeito do consumo crônico de ácidos graxos poli-insaturados oxidados na lesão aterosclerótica de camundongos knockout para receptores LDL
Beneficiário:Inar Alves de Castro
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 17/22198-8 - Intervenções dietéticas e atividade anti-inflamatória da HDL: potencial modulatório sobre a polarização de macrófagos
Beneficiário:Bianca Scolaro
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado