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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Antilisterial and antistaphylococcal activity of a Lactococcus lactis strain isolated from Brazilian fresh Minas cheese

Texto completo
Autor(es):
Cabral Carvalhaes Costa, Ana Carolina [1] ; Pereira, Aline Neves [1] ; de Andrade e Silva, Adrielle Cristina [1] ; da Silva, Flavio Alves [2] ; Ribeiro, Keyla de Oliveira [2] ; Sapateiro Torres, Ieda Maria [1] ; Pereira De Martinis, Elaine Cristina [3] ; Alves, Virginia Farias [1]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Fed Goias, Fac Farm, Rua 240, Esquina Com A 5a Ave, S-N Setor Leste Univ, BR-74605170 Goiania, Go - Brazil
[2] Univ Fed Goias, Escola Agron, Goiania, Go - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, Fac Ciencias Farmaceut Ribeirao Preto, Ribeirao Preto - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF FOOD SAFETY; v. 39, n. 1 FEB 2019.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Lactococcus lactis QMF 11, isolated from Brazilian fresh cheese, produces bacteriocin like inhibitory substances (bac(+)). To evaluate L. lactis QMF11 possible application on biopreservation systems of dairy food, co-inoculation studies were performed in pasteurized milk (8 degrees C, 10 days) targeting the inhibition of Listeria monocytogenes ATCC 7644 or Staphylococcus aureus ATCC 25923. Lactobacillus sakei ATCC 15521 was used as a negative control for bacteriocin production (bac-). L. monocytogenes and S. aureus reached 8 log CFU ml(-1) and 5.4 log CFU ml(-1) in monoculture, respectively, compared to < 2.3 log CFU ml(-1) and 4.7 log CFU ml(-1) in co-culture with L. lactis QMF 11. Instead, in the presence of the bac(-), L. monocytogenes population reached 7.3 log CFU ml(-1) and S. aureus populations 5.5 log CFU ml(-1). These results indicate that L. lactis QMF11 may have potential for be use as biopreservative culture in dairy products, mainly because of its antilisterial activity. (AU)

Processo FAPESP: 12/50507-1 - Aperfeiçoamento da inocuidade de alimentos pela eliminação de patógenos de biofilmes mistos
Beneficiário:Elaine Cristina Pereira de Martinis
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático