Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Differences over 12 Years in Food Portion Size and Association with Excess Body Weight in the City of SAo Paulo, Brazil

Texto completo
Autor(es):
Pereira, Jaqueline Lopes [1] ; Felix, Paula Victoria [1] ; Mattei, Josiemer [2] ; Fisberg, Regina Mara [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Sch Publ Hlth, Dept Nutr, BR-01246904 Sao Paulo, SP - Brazil
[2] Harvard TH Chan Sch Publ Hlth, Dept Nutr, Boston, MA 02115 - USA
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: NUTRIENTS; v. 10, n. 6 JUN 2018.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Although changes in Brazilian diet have occurred over the last decades, there is no evidence about differences in food portion sizes (FPS) over time. Therefore, we aimed to evaluate the association of FPS with excess body weight (EBW), and to monitor differences in the population from SAo Paulo, Brazil, from 2003 to 2015. Data came from three cross-sectional population-based studies with 5270 individuals aged 12 years in 2003, 2008, and 2015. Dietary data were obtained from 24-h recalls. Logistic regression models were used to evaluate the association between FPS and EBW. Over the years, there was a diverse variation in FPS, with an increase in some groups (white meat, salted snacks, coffee/tea, eggs) and decrease in others (rice, red meat, sweets, pasta, sandwiches, cold cuts). The percentage of people reporting the intake of six food groupings (rice, white meat, sweets, fruits, commercial juices, toasts/biscuits) increased in the period. In this population, EBW was associated with larger FPS of 11 of the 30 food groupings investigated (cold cuts, fried snacks, fruit and commercial juices, pizza, red meat, rice, salted snacks, soft drinks, soups, sugar). These findings could support future interventions and policies for optimal food intake in Brazil. (AU)

Processo FAPESP: 07/51488-2 - Métodos para estimativa da prevalência de inadequação de nutrientes em indivíduos residentes no município de São Paulo
Beneficiário:Regina Mara Fisberg
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 16/07711-8 - Dieta e excesso de peso em adolescentes da cidade de São Paulo - panorama da última década e interação com polimorfismos
Beneficiário:Jaqueline Lopes Pereira França
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 98/14099-7 - Inquérito de saúde no estado de São Paulo, inquérito domiciliar de base populacional em municípios do estado de São Paulo - 1999-2000
Beneficiário:Chester Luiz Galvão Cesar
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Pesquisa em Políticas Públicas
Processo FAPESP: 12/22113-9 - Indicadores bioquímicos do estado nutricional de micronutrientes e consumo alimentar habitual de residentes do Município de São Paulo - Estudo ISA 2013
Beneficiário:Regina Mara Fisberg
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 09/15831-0 - Fatores dietéticos, homocisteína, polimorfismos do gene MTHFR e risco cardiovascular em adultos e idosos: estudo de base populacional - ISA - capital
Beneficiário:Regina Mara Fisberg
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular