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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

DNA methylation and one-carbon metabolism related nutrients and polymorphisms: analysis after mandatory flour fortification with folic acid

Texto completo
Autor(es):
Steluti, Josiane [1] ; Palchetti, Cecilia Zanin [1] ; Miranda, Andreia Machado [1] ; Fisberg, Regina Mara [1] ; Marchioni, Dirce Maria [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Sch Publ Hlth, Dept Nutr, BR-01246904 Sao Paulo, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: BRITISH JOURNAL OF NUTRITION; v. 123, n. 1, p. 23-29, JAN 14 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

There is a growing research interest in determining whether changes in the global status of DNA methylation are related to the environment, in particular, to one-carbon metabolism. So, our aim was to investigate the effect of dietary methyl-group donor intake (methionine, folate, choline, betaine, vitamins B-2, B-6 and B-12), biomarkers (total folate, unmetabolised folic acid (FA), 5-methyltetrahydrofolate, homocysteine, vitamins B-6 and B-12 concentrations) and genetic variants (polymorphisms involved in one-carbon metabolism) on global DNA methylation in a population exposed to mandatory flour fortification with FA. A cross-sectional study of health and living conditions was conducted among a representative sample of residents in Sao Paulo, Brazil. The mean of global DNA methylation was lower in young people than in adults and the elderly (P = 0 center dot 049). No differences between genotypes of polymorphism and global DNA methylation mean were identified. We observed that the increase in betaine intake led to an absolute change in percentage of DNA methylation (beta = 0 center dot 0005, P = 0 center dot 024) using multiple regression. Betaine intake alone was associated with an absolute change in percentage of global DNA methylation. The study did not find an association between global DNA methylation and folate status even in a population exposed to mandatory flour fortification with FA. (AU)

Processo FAPESP: 11/19788-1 - Avaliação da deficiência de folato após a fortificação mandatória de ácido fólico e consequências à saúde: estudo de base populacional no município de São Paulo
Beneficiário:Dirce Maria Lobo Marchioni
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 12/05505-0 - Padronização de metodologia e análise de ácido fólico não metabolizado após a fortificação mandatória com ácido fólico: estudo de base populacional no Município de São Paulo
Beneficiário:Josiane Steluti
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado
Processo FAPESP: 10/19899-5 - Consumo dietético, variantes genéticas e relação com os níveis sanguíneos de folato, ácido fólico não metabolizado e homocisteína após a fortificação mandatória de ácido fólico: estudo de base populacional - ISA-Capital.
Beneficiário:Josiane Steluti
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 15/12196-2 - Presença de ácido fólico não metabolizado e associações com metilação global de dna, estresse oxidativo, marcadores inflamatórios e assinatura metabólica: análise após a fortificação mandatória de farinhas com ácido fólico
Beneficiário:Josiane Steluti
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado