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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Green Extraction Approaches for Carotenoids and Esters: Characterization of Native Composition from Orange Peel

Texto completo
Autor(es):
Murador, Daniella C. [1] ; Salafia, Fabio [2] ; Zoccali, Mariosimone [3] ; Martins, Paula L. G. [4] ; Ferreira, Antonio G. [5] ; Dugo, Paola [2, 6, 7, 8] ; Mondello, Luigi [2, 6, 7, 8] ; de Rosso, Veridiana V. [1] ; Giuffrida, Daniele [9]
Número total de Autores: 9
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Fed Sao Paulo, Biosci Dept, Rua Silva Jardin 136, BR-11015020 Santos, SP - Brazil
[2] Univ Messina, Dept Chem Biol Pharmaceut & Environm Sci, Viale Annunziata, I-98168 Messina - Italy
[3] Univ Messina, Dept Math & Comp Sci, Phys Sci & Earth Sci, I-98168 Messina - Italy
[4] Fed Inst Sao Paulo, Av Clara Gianotti Souza 5180, BR-11900000 Registro - Brazil
[5] Univ Fed Sao Carlos, Chem Dept, Rodovia Washington Luiz, Km 235, BR-13565905 Sao Carlos, SP - Brazil
[6] Univ Messina, Dept Chem Biol Pharmaceut & Environm Sci, Chromaleont Srl, I-98166 Messina - Italy
[7] Univ Messina, Dept Chem Biol Pharmaceut & Environm Sci, BeSep Srl, I-98166 Messina - Italy
[8] Univ Campus Biomed Rome, Unit Food Sci & Nutr, Dept Med, I-00128 Rome - Italy
[9] Univ Messina, Dept Biomed Dent Morphol & Funct Imaging Sci, Via Consolare Valeria, I-98125 Messina - Italy
Número total de Afiliações: 9
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: ANTIOXIDANTS; v. 8, n. 12 DEC 2019.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Orange peel is a by-product produced in large amounts that acts as a source of natural pigments such as carotenoids. Xanthophylls, the main carotenoid class found in citrus fruit, can be present in its free form or esterified with fatty acids, forming esters. This esterification modifies the compound's chemical properties, affecting their bioavailability in the human body, and making it important to characterize the native carotenoid composition of food matrices. We aimed to evaluate the non-saponified carotenoid extracts of orange peel (cv. Pera) obtained using alternative green approaches: extraction with ionic liquid (IL), analyzed by high performance liquid chromatography coupled to a diode array detector with atmospheric pressure chemical ionization and mass spectrometry HPLC-DAD-APCI-MS, and supercritical fluid extraction (SFE), followed by supercritical fluid chromatography with atmospheric pressure chemical ionization and triple quadrupole mass spectrometry detection (SFC-APCI/QqQ/MS) in an online system. Both alternative green methods were successfully applied, allowing the total identification of five free carotenoids, one apocarotenoid, seven monoesters, and 11 diesters in the extract obtained with IL and analyzed by HPLC-DAD-APCI-MS, and nine free carotenoids, six carotenoids esters, 19 apocarotenoids, and eight apo-esters with the SFE-SFC-APCI/QqQ/MS approach, including several free apocarotenoids and apocarotenoid esters identified for the first time in oranges, and particularly in the Pera variety, which could be used as a fruit authenticity parameter. (AU)

Processo FAPESP: 17/20861-1 - Líquidos iônicos como extratores verdes para obtenção de carotenoides da casca de laranja e sua caracterização
Beneficiário:Daniella Carisa Murador
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado
Processo FAPESP: 15/26789-5 - Líquidos Iônicos Como Extratores Verdes para Obtenção de Carotenoides da Casca de Laranja
Beneficiário:Daniella Carisa Murador
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 19/25303-2 - Extração de carotenoides e esteres empregando uma abordagem de extração verde: Caracterização da composição nativa de pele de laranja
Beneficiário:Veridiana Vera de Rosso
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Publicações científicas - Artigo
Processo FAPESP: 16/18910-1 - Líquidos Iônicos Como Extratores Verdes para Obtenção de Carotenoides: Estudo da Biodisponibilidade e Atividade Antioxidante
Beneficiário:Veridiana Vera de Rosso
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular