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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Economic evaluation of supercritical fluid and pressurized liquid extraction to obtain phytonutrients from biquinho pepper: Analysis of single and sequential-stage processes

Texto completo
Autor(es):
de Aguiar, Ana Carolina [1] ; Osorio-Tobon, J. Felipe [2] ; Vigano, Juliane [3] ; Martinez, Julian [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, LAPEA DEA FEA, Rua Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Inst Colegio Mayor Antioquia COLMAYOR, Fac Hlth Sci, Carrera 78 65-46, Medellin 050036, Antioquia - Colombia
[3] Univ Fed Sao Paulo, Inst Environm Chem & Pharmaceut Sci, Dept Chem Engn, R Sao Nicolau 210, BR-09913030 Diadema, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF SUPERCRITICAL FLUIDS; v. 165, NOV 1 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

The economic evaluation of single stages of supercritical fluid extraction (SFE) and pressurized liquid extraction (PLE) and sequential high-pressure extraction (SFE +PLE) was performed for the obtention of capsiate-rich oleoresin and phenolics from biquinho pepper. SuperPro Designer was used to estimate the cost of manufacturing (COM), which was calculated for each kinetic yield point to define the end of the extraction to be used in the evaluation of the sequential process. Extractor volumes of 5, 50, and 500L were considered. The evaluation of single stages (50L and 500L scales) showed the lowest COM for capsiate and phenolic compounds at the solvent to feed mass ratios of 4.9 and 10, respectively. For both cases, the scale-up reduced the COM. The COM values obtained for the sequential process were lower than the commercialization price of the extracts, which suggests that producing biquinho derived products is economically attractive. (C) 2020 Elsevier B.V. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 15/18119-0 - Emulsificação por ultrassom de extratos de pimentas biquinho (Capsicum chinense) obtidos por extração supercrítica como alternativa para o aumento da bioatividade
Beneficiário:Ana Carolina de Aguiar
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 17/16903-0 - Fabricação de nanoemulsões comestíveis de oleoresina de pimenta Capsicum chinense empregando a técnica de microfluidização
Beneficiário:Ana Carolina de Aguiar
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 17/23670-2 - Biorrefinaria para aproveitamento de subprodutos do processamento de maracujá com tecnologias de alta pressão
Beneficiário:Julian Martínez
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular