Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Do drought-adapted peanut genotypes have different bioactive compounds and ROS-scavenging activity?

Texto completo
Autor(es):
Juliano, Fernanda Francetto [1] ; Massarioli, Adna Prado [1] ; Lamuela-Raventos, Rosa Maria [2] ; de Alvarenga, Jose Fernando Rinaldi [3] ; de Lima, Liziane Maria [4] ; dos Santos, Roseane Cavalcanti [4] ; da Silva, Camila Furtunato [1] ; de Alencar, Severino Matias [1]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Dept Agri Food Ind Food & Nutr, Luiz de Queiroz Coll Agr, Sao Paulo, SP - Brazil
[2] Univ Barcelona, Dept Nutr Food Sci & Gastron XARTA INSA, Pharm & Food Sci Sch, Campus Alimentacio Torribera, Barcelona - Spain
[3] Univ Sao Paulo, Food Res Ctr FoRC, Dept Food Sci & Expt Nutr, Sch Pharmaceut Sci, Sao Paulo, SP - Brazil
[4] Brazilian Agr Res Corp EMBRAPA, Campina Grande, Paraiba - Brazil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY; v. 247, n. 6 MAR 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Peanuts are grown in both developed and developing countries, and their cultivation has been considerably expanded to semiarid and arid regions. In this study, we investigated the ROS-scavenging activity and bioactive composition of hydric stress-tolerant (BR1, Senegal 55,437, L7 Bege, F.M424B) and -susceptible peanut genotypes (LViPE-06, LGoPE-06 and Tatu). Peanut grains were examined for their fatty acid profile by GC-FID, tocopherol content by HPLC-FLD, phenolic composition by LC-ESI-LTQ-Orbitrap-MS, and for their ability to deactivate ROS (ROO center dot, HOCl, O-2 center dot(-) and OH center dot). All genotypes had the same fatty acid profile. The highest total tocopherol content was found in the drought-tolerant genotype BR1 (80.38 mg center dot 100 g(-1)), which corresponded to nearly twofold that found in most peanut genotypes. BR1 grains showed the greatest capacity to deactivate ROO center dot, whilst LGoPE-06, F.M424B, BR1 and LViPE-06 grains were the most active against HOCl. The greatest OH center dot scavenging capacity was observed for Senegal 55,437 genotype (drought tolerant). LC-ESI-LTQ-Orbitrap-MS analysis detected a total of 26 polyphenols, including 2,6-dihydrobenzoic acid, 2,5-dihydroxybenzoic acid, protocatechuic acid-O-hexoside and catechin-O-hexoside, which were identified for the first time in unpeeled peanuts. To conclude, both drought-tolerant and -susceptible peanut genotypes did not have any significant influence on the content of fatty acids and tocopherols and ROS scavenging, although the drought-tolerant genotype BR1 stood out significantly from the others. (AU)

Processo FAPESP: 15/02986-6 - Potencial antioxidante e composição química de cultivares de amendoim adaptadas a ambientes semiáridos
Beneficiário:Fernanda Francetto Juliano
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 16/16193-0 - Caracterização dos polifenóis de novas cultivares de amendoins adaptadas ao estresse hídrico por espectrometria de massa de alta resolução (LC-ESI-LTQ-Orbitrap-MS)
Beneficiário:Fernanda Francetto Juliano
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Mestrado
Processo FAPESP: 19/11324-8 - Avaliação dos efeitos do D-limoneno no metabolismo intermediário de camundongos: relação entre o metabolismo do D-limoneno e os efeitos na saúde
Beneficiário:José Fernando Rinaldi de Alvarenga
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 16/06514-4 - Composição química e potencial de desativação de espécies reativas de oxigênio de novas cultivares de amendoim adaptadas a ambientes semiáridos: uma contribuição em conjunto com a Embrapa ao desenvolvimento econômico/social do Nordeste brasileiro
Beneficiário:Severino Matias de Alencar
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 13/07914-8 - FoRC - Centro de Pesquisa em Alimentos
Beneficiário:Bernadette Dora Gombossy de Melo Franco
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão - CEPIDs