Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Determination of primary aromatic amines from cooking utensils by capillary electrophoresis-tandem mass spectrometry

Texto completo
Autor(es):
Favaro Perez, Mary Angela [1, 2] ; Daniel, Daniela [3] ; Padula, Marisa [2] ; do Lago, Claudimir Lucio [3] ; Grespan Bottoli, Carla Beatriz [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Inst Chem, POB 6154, BR-13083970 Campinas, SP - Brazil
[2] Packaging Technol Ctr Cetea, Inst Food Technol Ital, Av Brasil 2880, BR-13070178 Campinas, SP - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, Inst Chem, Av Prof Lineu Prestes 748, BR-05508000 Sao Paulo, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Chemistry; v. 362, NOV 15 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

This paper describes a fast, sensitive, environment-friendly method for the determination of 19 primary aromatic amines (PAAs) in cooking utensils by capillary zone electrophoresis coupled with tandem mass spectrometry. The best electrophoretic separation of PAAs was obtained in 0.1 mol l- 1 formic acid (pH 2.4) as the background electrolyte, fused silica capillary (67 cm) with a run time below 6 min. The proposed method presented a linear calibration with correlation coefficients higher than 0.99 and reproducibility in a range of 1-25%. Limits of detection were in the range of 0.2-1.3 mu g kg-1 and recoveries were in a range of 85-120% for all the PAAs. The validated method was employed to determine PAAs on 36 samples of cooking utensils using acetic simulant. The results showed that 4,4 `-diaminodiphenylmethane and aniline being the most frequently found PAAs in these samples and 28% of cooking utensils were not compliant. (AU)

Processo FAPESP: 18/07234-0 - 47th International Symposium on High Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques
Beneficiário:Carla Beatriz Grespan Bottoli
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Reunião - Exterior
Processo FAPESP: 14/50867-3 - INCT 2014: Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia de Bioanalítica
Beneficiário:Marco Aurelio Zezzi Arruda
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 15/26300-6 - Investigação do potencial de contaminação de alimentos por aminas aromáticas primárias (PAAs) com enfoque em utensílios domésticos coloridos
Beneficiário:Marisa Padula
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 12/06642-1 - Formação e propriedades de adutos de hidróxi-compostos orgânicos com carbonato em meio aquoso e condições biológicas
Beneficiário:Claudimir Lucio Do Lago
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular