Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Influence of Body Mass Index on Eating Habits and Food Choice Determinants Among Brazilian Women During the COVID-19 Pandemic

Texto completo
Autor(es):
Mostrar menos -
Mazzolani, Bruna Caruso [1] ; Smaira, Fabiana Infante [1] ; Esteves, Gabriel Perri [1] ; Santo Andre, Heloisa C. [2] ; Amarante, Milla Cordeiro [1] ; Castanho, Daniela [1] ; Campos, Karen [1] ; Benatti, Fabiana Braga [1, 2] ; Pinto, Ana Jessica [1] ; Roschel, Hamilton [3, 1] ; Gualano, Bruno [3, 1] ; Nicoletti, Carolina Ferreira [1]
Número total de Autores: 12
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Appl Physiol & Nutr Res Grp, Lab Assessment & Conditioning Rheumatol, Facuidade Med FMUSI, Hosp Clin HCFMUSA, Sao Paulo - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, Sch Appl Sci, Limeire - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, Food Res Ctr, Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FRONTIERS IN NUTRITION; v. 8, JUL 12 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Changes in emotional state due to the COVID-19 pandemic may potentially modify eating habits, which may differ as a function of body mass index (BMI). Using a self-reported, questionnaire-based survey we evaluated Brazilian women during the pandemic for: (i) the influence of BMI on changes in eating habits, food choice determinants, and psychological symptoms; (ii) associations between eating habits, food choice determinants and psychological symptoms. General characteristics, anthropometric data, eating habits before and during the pandemic, food choice determinants and psychological symptoms during the pandemic were collected between June and September, 2020. Participants (n = 1,183) were normal weight (60.4%), overweight (26.2%) and obese (13.4%). A higher frequency of ``cooking{''} (72.3-77.6%, p = 0.004) and ``use of delivery service{''} (29.8-48.8%, p < 0.001) was reported during, in comparison to before the pandemic. Additionally, a higher prevalence of ``snacking{''} (57.1-63.8%, p = 0.005) and ``eating at table{''} (78.5-82.7%, p < 0.001) was reported during the pandemic, while the number of participants reporting ``dieting{''} decreased (28.7-20.4%, p < 0.001). ``Health{''}, ``natural concerns{''} and ``need and hunger{''} were less important determinants for participants with overweight/obesity compared to normal weight. Regression analysis indicated that (i) ``health{''}, ``natural concerns{''} and ``affect regulation{''}; (ii) ``health{''}, ``pleasure{''}, ``convenience{''}, and ``natural concerns{''}; and (iii) ``visual appeal{''} and ``pleasure{''} were the food choice determinants more associated with eating habits among women with normal weight, overweight, and obesity, respectively. In conclusion, eating habits were modified during the pandemic despite BMI, whereas food choice determinants differed between overweight/obesity and normal weight women. (AU)

Processo FAPESP: 20/07860-9 - A influência do treinamento físico na saúde óssea de pacientes recebendo doses elevadas de glicocorticoides
Beneficiário:Gabriel Perri Esteves
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 17/13552-2 - Reduzindo tempo sedentário em populações clínicas: o estudo take a stand for health
Beneficiário:Bruno Gualano
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 15/26937-4 - Estudos sobre (in)atividade física em pacientes com artrite reumatóide: caracterização, associações com a doença e efeitos da interrupção do tempo sedentário
Beneficiário:Ana Jéssica Pinto
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 19/14819-8 - Promoção de estilo de vida saudável em pacientes com Lupus Eritematoso Sistêmico: avaliação de segurança, eficácia e viabilidade do estudo 'Vivendo bem com Lúpus' (Living well with Lupus)
Beneficiário:Fabiana Infante Smaira
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 19/14820-6 - Promoção de estilo de vida saudável em pacientes com Lúpus Eritematoso Sistêmico: efeitos sobre qualidade de vida e aspectos psicológicos
Beneficiário:Bruna Caruso Mazzolani
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto