Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Functional and nutritional properties of selected Amazon fruits: A review

Texto completo
Autor(es):
Araujo, Nayara Macedo Peixoto [1] ; Arruda, Henrique Silvano [1, 2] ; Marques, David Roger Paixao [1] ; Oliveira, Williara Queiroz de [1] ; Pereira, Gustavo Araujo [3] ; Pastore, Glaucia Maria [1]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Campinas UNICAMP, Sch Food Engn, Dept Food Sci, Bioflavors & Bioact Cpds Lab, Monteiro Lobato St 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Campinas UNICAMP, Sch Food Engn, Dept Food & Nutr, Nutr & Metab Lab, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[3] Fed Univ UFPA, Inst Technol, Sch Food Engn, BR-66075110 Belem, Para - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: Food Research International; v. 147, SEP 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

This review reports the nutritional, phytochemical compounds and biological properties of 4 fruits commonly consumed by people living in Amazon region, namely Birib acute accent a (Rollinia mucosa Jacq.), Rambutan (Nephelium lappaceum L.), Pupunha (Bactris gasipaes Kunth) and Tucuma tilde (Astrocaryum aculeatum Meyer). These fruits have been high held nutritional, functional and economic potential and contribute to the daily intake of nutrients, energy and bioactive compounds by people living in Amazon rainforest region. Phytochemical compounds with biological properties were detected in these fruits, for instance (but not limited to), annonaceous acetogenins in Birib acute accent a, geraniin and corilagin in Rambutan, rutin and catechin in Pupunha, and beta-carotene and flavonoids in Tucuma tilde . The biological properties of Birib acute accent a, Rambutan, Pupunha and Tucuma tilde have been evaluated by in vitro and in vivo assays, especially antioxidant and antimicrobial activities. Therefore, these Amazonian fruits can be exploited by the food industry as a food and therapeutic plant-material to develop valuable products, such as medicine products and can be used as sources for obtaining compounds for the food, cosmetics and pharmaceutical applications. (AU)

Processo FAPESP: 15/50333-1 - Cobra: nova plataforma de descoberta de compostos para identificação rápida e de baixo custo de bioativo com efeitos benéficos originários de plantas brasileiras
Beneficiário:Glaucia Maria Pastore
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 18/10608-0 - Identificação dos compostos bioativos da Pitanga do Cerrado (Eugenia calycina Cambess) e estudo das suas atividades biológicas
Beneficiário:Nayara Macedo Peixoto
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 19/27103-0 - Avaliação do potencial bioativo dos flavonoides presentes na Eugenia calycina Cambess
Beneficiário:Nayara Macedo Peixoto
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado