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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Advances and trends in biotechnological production of natural astaxanthin by Phaffia rhodozyma yeast

Texto completo
Autor(es):
Mussagy, Cassamo U. [1, 2] ; Pereira, Jorge F. B. [3] ; Dufosse, Laurent [4] ; Raghavan, Vijaya [5] ; Santos-Ebinuma, Valeria C. [2] ; Pessoa Jr, Adalberto
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Sch Pharmaceut Sci, Dept Pharmaceut Biochem Technol, Sao Paulo - Brazil
[2] Sao Paulo State Univ UNESP, Sch Pharmaceut Sci, Dept Engn Bioproc & Biotechnol, Sao Paulo - Brazil
[3] Univ Coimbra, Dept Chem Engn, CIEPQPF, Rua Silvio Lima, Coimbra - Portugal
[4] Univ La Reunion, Lab Chim & Biotechnol Produits Nat, Chem & Biotechnol Nat Prod CHEMBIOPRO, ESIROI Agroalimentaire, St Denis, Reunion - France
[5] McGill Univ, Fac Agr & Environm Sci, Dept Bioresource EnginCeering, Montreal, PQ - Canada
Número total de Afiliações: 5
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION; AUG 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Astaxanthin (AXT) is a natural xanthophyll with strong antioxidant, anticancer and antimicrobial activities, widely used in the food, feed, pharmaceutical and nutraceutical industries. So far, 95% of the AXT global market is produced by chemical synthesis, but growing customer preferences for natural products are currently changing the market for natural AXT, highlighting the production from microbially-based sources such as the yeast Phaffia rhodozyma. The AXT production by P. rhodozyma has been studied for a long time at a laboratory scale, but its use in industrial-scale processes is still very scarce. The optimization of growing conditions as well as an effective integration of upstream-downstream operations into P. rhodozyma-based AXT processes has not yet been fully achieved. With this critical review, we scrutinized the main approaches for producing AXT using P. rhodozyma strains, highlighting the impact of using conventional and non-conventional procedures for the extraction of AXT from yeast cells. In addition, we also pinpointed research directions, for example, the use of low-cost residues to improve the economic and environmental sustainability of the bioprocess, the use of environmentally/friendly and low-energetic integrative operations for the extraction and purification of AXT, as well as the need of further human clinical trials using yeast-based AXT. (AU)

Processo FAPESP: 17/50303-0 - Sustainable citrus waste biorefining as a source of value added bioproducts
Beneficiário:Valéria de Carvalho Santos Ebinuma
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 15/50058-0 - Characterization and modelling of aqueous two-phase systems (ATPS) composed of ionic liquids (ILs) and polymers: a boost towards develiping sustainable biopharmaceutical separion
Beneficiário:Jorge Pereira
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 14/19793-3 - Otimização e aumento de escala de processos com líquidos iônicos como nova ferramenta de purificação da proteína verde fluorescente recombinante produzida por Escherichia coli "GFPurIL"
Beneficiário:Sandro Roberto Valentini
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 14/16424-7 - Otimização e aumento de escala do processo de extração líquido-líquido com líquidos iônicos (LIs) como ferramenta de separação sustentável do biofármaco antileucêmico L-asparaginase (ASPase)
Beneficiário:Jorge Pereira
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 18/06908-8 - Desenvolvimento de nanomateriais sustentáveis para a purificação de fármacos antileucêmicos
Beneficiário:Valéria de Carvalho Santos Ebinuma
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 20/08655-0 - Desenvolvimento de uma tecnologia sustentável e biocompatível para a recuperação e purificação da Astaxantina: um poderoso antioxidante de valor econômico
Beneficiário:Cassamo Ussemane Mussagy
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado